Mijn carrièreswitch geeft mij extra zuurstof

Technicus Bjorn Vandenberkt van Fluvius

Talent boven diploma, blijven groeien, opleidingen op maat. Grote beloftes, maar bij Fluvius maken we ze waar. Soms gaat dat snel: in drie jaar tijd van directiesecretaris op een school naar technieker aansluitingen, technieker telecom en - binnen enkele maanden - werkvoorbereider bij Fluvius. Dat is het verhaal van Bjorn Vandenberk, die zich op zijn 45e aan een carrièreswitch waagde

Op zoek naar professionele uitdaging

Bjorn Vandenberk: “Als directiesecretaris op een school had ik een job voor het leven. Ik was benoemd en kon tot aan mijn pensioen op dezelfde stoel blijven zitten. Maar na dertien jaar had ik het gevoel dat ik geen verschil meer maakte. Om verder te kunnen, had ik een uitdaging nodig. En eigenlijk zat ik nog maar in de helft van mijn carrière. Dus waarom niet gewoon een heel andere weg inslaan? 

De sprong wagen

“Een collega vertelde mij dat Fluvius techniekers zocht. Ik reageerde eerst een beetje lacherig, dacht dat ik geen kans maakte. Maar het idee bleef in mijn hoofd zitten. Ik had wel wat technische bagage. Mijn vader was elektricien, en ik ging dikwijls met hem mee elektriciteit leggen. En ook thuis hou ik mij met de technische taken bezig.

Uiteindelijk besloot ik naar een jobdag te gaan in Hasselt. Daar had ik een positief gesprek met iemand van de personeelsdienst van Fluvius. Er bleken heel wat mogelijkheden te zijn voor iemand met mijn profiel. Ik kwam heel enthousiast thuis, overlegde met mijn vrouw en besloot meteen te solliciteren.

Mijn basiskennis elektriciteit werd getest en goedgekeurd: ik mocht dus aan de slag als technieker aansluitingen. Het specifieke opleidingstraject dat ik daarvoor zou volgen, werd uitgesteld door corona. Maar in de tussentijd ging ik op pad met mijn Fluvius-peter. Als ervaren technieker aansluitingen leerde hij mij de eerste kneepjes van het vak.”

“Om verder te kunnen, had ik opnieuw uitdaging nodig. En ik was altijd al geïnteresseerd in techniek. Toen ik ontdekte hoeveel mogelijkheden Fluvius heeft voor mensen met mijn profiel, heb ik niet lang getwijfeld.”

Van technieker aansluitingen naar technieker telecom

“Op een dag kwam ik op de werf in contact met een technieker telecom. Ik was meteen geïnteresseerd en informeerde naar wat de job precies inhoudt. Het klikte, zowel met de collega als met het werk. Toen ook nog eens bleek dat regio Limburg extra techniekers telecom zocht, ging de bal aan het rollen. 

Samen met mijn leidinggevenden werd beslist dat ik op minder drukke aansluitingstijden op pad zou gaan met ervaren collega’s om de telecompraktijk te leren. Niet veel later kon ik aan de slag als technieker telecom in Limburg. Ik behandel storingen en denk gericht mee in het netwerkproces.  Dat ligt mij wel, want ik voel dat ik word uitgedaagd.


Computer- en datanetwerken hebben mij altijd geïnteresseerd. In het verleden schoolde ik me bij op het vlak van IT. Nu komt dat goed van pas. Die hele evolutie is zeer spontaan verlopen. Dat mijn leidinggevenden bewust rekening hebben gehouden met mijn interesses, geeft mij veel vertrouwen.”
 

Technicus Bjorn Vandenberk van Fluvius

Van technieker telecom naar werkvoorbereider

“Ook nu Fluvius besloten heeft om haar telecomactiviteit af te bouwen, liggen er voor mij heel wat mogelijkheden open. Uiteindelijk koos ik voor de job van werkvoorbereider, een functie die het technische en het administratieve combineert.

Wanneer ik precies zal overstappen, is nog niet duidelijk. Maar daar ben ik niet rouwig om. In de tussentijd blijf ik gewoon technieker telecom. Al kijk ik stiekem al uit naar de interne opleiding tot werkvoorbereider.” 

“Mijn carrièreswitch heeft mij extra zuurstof gegeven. Alles verliep heel spontaan, en er werd veel rekening gehouden met mijn interesses. Bij Fluvius kan je je eigen pad bewandelen, je zit hier niet vast.”

De juiste keuze

“Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik mijn job op school heb ingeruild voor een carrière bij Fluvius. Je krijgt hier veel kansen, er wordt naar je geluisterd, er is openheid. En elke dag is anders, dus het blijft uitdagend.

De afgelopen jaren waren best pittig: drie verschillende jobs uitoefenen op drie jaar tijd is uitzonderlijk. Daarom kijk ik uit naar de standvastigheid die de job van werkvoorbereider mij zal brengen. In principe kan ik nog vijf jaar terug naar mijn vorige job. Toch heb ik nu al beslist dat niet te doen. Mijn Fluvius-verhaal is nog niet verteld.”

Klaar om de switch te maken? Ontdek jouw mogelijkheden, op jobs.fluvius.be

Gerelateerde artikels