Ik hou wel van een uitdaging

Carlo Lepla projectbeheerder van Fluvius op fiets

Fluvius schuift vijf kernwaarden naar voren: teamspirit, respect, klantvriendelijkheid, engagement en gedrevenheid. Maar het zijn de medewerkers die ze belichamen. Maak kennis met Carlo Lepla, die 10 jaar lang als projectbeheerder werkte.

"Ik hou van nieuwe technieken en van een uitdaging, een passie die al begon op de middelbare school. Het eerste wat ik zelf in elkaar stak, was een kerstboom met knipperlichtjes.” 

Mensen écht leren kennen

“Ik heb tien jaar ervaring als projectbeheerder op m’n palmares. In die job heb ik veel nieuwe mensen ontmoet en echt goed leren kennen. Soms kende ik ze al van naam, via mailverkeer, en maakten we binnen een bepaald project ook kennis in levenden lijve. Dan bouw je toch een ander soort band op.”

Binnen en buiten de organisatie

“Ik werkte samen met collega’s – van onder meer de diensten Technologie, Subsidiebeheer, Planning en Uitvoering – en met medewerkers van externe partners. Een van mijn projecten was de openbare verlichting van een nieuw fietspad door een natuurgebied in Veurne. Daarvoor zat ik dan samen met de stad Veurne, de West-Vlaamse Intercommunale en een Nederlandse Universiteit.”

Teamwork

“Het voordeel van een team is dat je erop kunt terugvallen. Zeker met je directe collega’s is dat tof, want je spreekt dezelfde taal. Je steekt er ook heel wat van op. Zo heb ik tijdens dat project in Veurne veel geleerd over de dienst Technologie. Deze collega's zetten alles op alles om de juiste verlichting te vinden.”

Nieuw: volgverlichting

“Voor dat fietspad in Veurne wilden we graag volgverlichting installeren: dan gaan de lantaarns alleen aan wanneer een fietser of wandelaar passeert. Daarna doven de lichtpunten stilaan weer. Deze techniek was toen nog ongebruikelijk en nooit getest in een natuurgebied.”

“Onze standaard bewegingssensoren bleken te gevoelig: door langslopende dieren en zelfs wiegende struiken sprongen de lampen vaak aan. De dienst Technologie is op onderzoek uitgegaan. We hebben drie of vier alternatieve sensoren getest, de resultaten geanalyseerd en de prijzen afgewogen, vooraleer te bestellen.”

Gebruiks- en natuurvriendelijk

“Het resultaat mag er zijn: het ziet er mooi uit en je kunt de technologie zelfs van op afstand bedienen. Bovendien is het systeem milieuvriendelijk. Volgverlichting geeft minder CO2-uitstoot en energieverbruik, en houdt het natuurgebied zo donker mogelijk. Dat is beter voor de fauna en flora. We hebben bij de plaatsing zelfs rekening gehouden met het broedseizoen: alles moest rond zijn voor medio maart.”

“Wanneer ik nu door dat gebied wandel en de eenden in het water zie, ben ik blij dat we de natuur in haar waarde hebben gelaten. Vroeger kon je trouwens zelfs niet door dat natuurgebied rijden. Het nieuwe fietspad - met 'slimme' verlichting - verbindt het stadscentrum met de bedrijvenzone ter hoogte van de Nijverheidsstraat. Zo kunnen mensen nu veilig van en naar hun werk fietsen.”

Luchtfoto van volgverlichting in Veurne

The client's wish …

“We stemmen onze oplossing altijd af op de wensen van de klant, voor zover de technologie dat toelaat. Dat was in dit geval best een uitdaging, maar daar hou ik wel van. (lacht) Vereisten om de impact op de omgeving te beperken, Europese subsidies die voorschreven dat de verlichting langs het fietspad maar heel weinig mocht verbruiken ... Met onze oplossing konden we alle hokjes afvinken en daar ben ik trots op. Ik wil de dingen zo goed mogelijk doen, op zo’n manier dat iedereen tevreden is en ik erachter kan staan. Dat zit in mij.”

Interesse om ook je eigen project te leiden? Wij zoeken collega’s! Duik nog dieper in Carlo's verhaal en laat je gegevens achter.

Gerelateerde artikels