(*) Op vandaag een 258-tal afnemers (218 woningen + 40 appartementen) op het warmtenet. Finaal willen we tot +1000 afnemers voeden via ons net.
Richting het Roobaertpark
Fluvius is beheerder van het gedeelte dat voornamelijk het Roobaertpark, een groene wijk in Roeselare, van duurzame warmte voorziet. In de eerste fase van de ontwikkeling van het Roobaertpark werd warmte voorzien via een tijdelijke warmtecentrale. Ondertussen heeft Fluvius de aanleg van het warmtenet vanuit Mirom tot aan de verkaveling gerealiseerd. Vandaag bedient de netbeheerder hier zijn klanten via die restwarmte van Mirom, wat een maximale besparing van CO2-uitstoot betekent.
Hoe gaat Fluvius te werk?
De aangelegde leidingen transporteren het water van de verbrandingsoven van Mirom op een temperatuur van zo’n 90 graden en onder hoge druk naar het warmteoverdrachtstation (WOS) van Fluvius. Daar zet een warmtewisselaar het water om naar een lagere temperatuur (70 graden) en een lagere druk, zodat het via de distributienetten naar de woningen kan worden verdeeld.
Om het warmteoverdrachtstation te kunnen realiseren, moest Fluvius bestaande leidingen verplaatsen. Om de leidingen veilig en makkelijk te kunnen onderbreken koos Fluvius voor de opvallende techniek van ‘pipe freezing’: het maken van een ijsprop door het water in de leiding te bevriezen met vloeibaar stikstof.
Het Fluvius-warmtenet in Roeselare: de tijdlijn
Wat in 2016 begon als een ambitieus project om de stad te voorzien van hernieuwbare energie, heeft nu meer dan 250 afnemers bereikt. Tegen 2035 zou Fluvius in Roeselare zo’n 1000 gebouwen bedienen met duurzame warmte.
Ontdek het warmtenet in Roeselare
Heb je vragen?
Fluvius staat voor je klaar! Vul het contactformulier in en ontvang binnen de 5 werkdagen een antwoord van ons.