Wat is een piekvermogen?

Het maandelijks piekvermogen is de hoogste piek, of anders gezegd: de meeste afname van het elektriciteitsnet, per kwartier gemeten. Deze piek zal typisch hoog zijn als je veel toestellen op hetzelfde moment gebruikt of apparaten in huis hebt die veel energie in een korte tijdspanne verbruiken.

Op je huishoudtoestellen wordt ook vaak een piekvermogen vermeld in kilowatt (kW) of Watt (W). Deze waarde is het piekvermogen op een hele korte tijdspanne en mag niet verward worden met het piekvermogen dat getoond wordt in Mijn Fluvius, deze waarde wordt over een kwartier gemeten.

Op dit moment is je piekvermogen voor de afname van elektriciteit raadpleegbaar in Mijn Fluvius.

Je piekvermogen voor injectie (als je zonnepanelen hebt), of je piekvermogen voor gas zijn niet beschikbaar in Mijn Fluvius.

Via je piekvermogens krijg je meer inzicht in je energiegebruik.

Deze pieken worden echter niet zomaar gebruikt voor je factuur, daar is nog een berekening voor nodig. Wil je weten op welke pieken je factuur gebaseerd is? Ga dan naar het tabblad Netkosten op Mijn Fluvius.

In dit filmpje zie je hoe piekvermogens gebruikt worden voor facturatie.

Hoe vind ik snel mijn EAN-code voor elektriciteit of aardgas terug?

De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint altijd met het cijfer 54. Je kan ze op drie plaatsen terugvinden:

De EAN-code vind je op de factuur van je energieleverancier, de offerte van Fluvius of op de sticker op je meter

 

De EAN-code is onmisbaar bij alle communicatie met je energieleverancier of Fluvius.
Je hebt de code bijvoorbeeld nodig om ons online je meterstanden door te geven of om een energiepremie of een werfaansluiting aan te vragen. Ook als je van energieleverancier verandert, is het belangrijk dat je de juiste EAN-code(s) doorgeeft aan je leverancier.

De EAN-code is niet persoonsgebonden, maar behoort toe aan het adres waar de meter staat. Als je bv. verhuist, krijg je een andere meter en dus ook een andere EAN-code.

Welke verbruiksgegevens kan ik aanvragen?

  • Standaard meet een digitale meter de verbruiksgegevens per dag, die je op aanvraag kan raadplegen. De info staat in een week- en maandoverzicht met de gegevens per dag, of in een jaaroverzicht met maandtotalen. Vermeld je keuze bij je aanvraag door ‘Jaar, maand, week en dag’ of 'Alle' aan te klikken.
  • Wie dat wil, kan ook meer gedetailleerde verbruiksgegevens opvragen. Voor gas kan dit in een week- en dagoverzicht met de gegevens per uur, voor elektriciteit per kwartier. Vermeld je keuze bij je aanvraag door ‘Uur’, ‘Kwartier’ of 'Alle' aan te klikken.

Van zodra je aanvraag is goedgekeurd, kan je de (gedetailleerde) gegevens raadplegen via Mijn Fluvius.

De verbruiksgegevens per dag zijn raadpleegbaar vanaf de installatiedatum van je digitale meter. Je kan ze enkel aanvragen voor de periode waarvoor jij zelf een energiecontract op je eigen naam hebt en voor een periode van maximaal drie jaar. Bij de eerste aanvraag voor ‘Kwartier’ of ‘Uur’ halen we ook dagelijks de meer gedetailleerde verbruiksgegevens vanaf de aanvraagdatum uit de digitale meter. Je kan ze de dag na je aanvraag bekijken.

Naast de verschillende verbruiksgegevens is sinds februari 2021 ook het gemeten piekvermogen per maand te zien. Elke maand vullen we het overzicht aan met de piek van de voorbije maand.