In dit dossier

Digitale meters en zonnepanelen? Dit moet je weten!

Digitale meters en zonnepanelen? Dit moet je weten!

Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd voor 1 juli 2019?

Had je al zonnepanelen voor 1 juli 2019? Dan komen we voor 31 december 2022 bij je langs om je energiemeters te vervangen. Uiteraard krijg je vooraf van ons een persoonlijk bericht.

 • Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Daar wijzigt niets aan.
 • Ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).
  Als we je oude mechanische meter vervangen door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.
 • Elke Vlaamse prosument kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van het principe van de ‘terugdraaiende teller’. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking. Met het principe van de terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.
 • Zijn de 15 jaar voorbij? Dan krijg je een digitale elektriciteitsmeter en kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet, gemeten door je digitale elektriciteitsmeter. Als je dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig. Dit voordeel bereken je via de simulator van de VREG.
 • Sinds 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.
 • Meer info over een overstap naar het nieuwe nettarief voor prosumenten

Bekijk hier onze flyer over zonnepanelen en digitale meters

Bekijk hier onze flyer over zonnepanelen en digitale meters (version française)

Van plan zonnepanelen te installeren?

Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen? Goed idee!

 • Na de aanmelding van je installatie kom je vanzelf op onze radar voor de plaatsing van digitale meters. Ook dan krijg je vooraf een persoonlijk bericht van Fluvius om een afspraak te maken.
 • Nog tot 31 december 2020 is het principe van de terugdraaiende teller automatisch van toepassing, geldig voor 15 jaar (zie boven).
 • Laat je pas na 31 december 2020 zonnepanelen plaatsen? Dan kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem met netkosten op basis van je werkelijke afname.

Wil je binnenkort graag een batterij aansluiten op je installatie

De Vlaamse overheid biedt sinds1 augustus 2019 een batterijpremie aan voor gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter.
De premie zelf vraag je aan bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Je hebt daarvoor wel een attest van Fluvius nodig.

Meer over de premie voor thuisbatterijen.

Veelgestelde vragen over digitale meters en zonnepanelen

Verandert de klacht van de VREG iets voor jou?

Nee. De klacht van de VREG heeft op dit moment geen enkele invloed op eigenaars van zonnepanelen. De uitrol van de digitale meter gaat van start zoals voorzien, op basis van het decreet dat op 3 april 2019 werd goedgekeurd door het Vlaams parlement. Fluvius begint op 1 juli met de installatie van de eerste digitale meters, ook bij prosumenten.

Betaal ik met mijn digitale meter ook nog een prosumententarief?

Sinds 1 juli 2019 heb je als prosument met een digitale meter twee opties voor de afrekening van je elektriciteitsnettarieven (= de som van je distributie- én transmissienettarieven). Ook nieuwe prosumenten krijgen nog tot eind 2020 die keuzemogelijkheid:

 1. Het standaardsysteem dat ook van toepassing was bij je oude elektriciteitsmeter. Als je zonnepanelen nog geen 15 jaar oud zijn, dan wordt dit systeem automatisch gebruikt na de plaatsing van een digitale meter. Hier zijn je netkosten samengesteld uit twee elementen:
  •  je netto-afname (bij de digitale meter berekend door de kWh die je van het net hebt afgenomen te verminderen met de kWh die je op het net injecteerde)
  •  het ‘prosumententarief’. Dat is een forfaitaire netvergoeding, berekend op de afname en injectie van een gemiddelde prosument en op basis van het vermogen van je omvormer.
 2. Het nieuwe nettarief (in plaats van het prosumententarief), met netkosten berekend op basis van jouw bruto-afname (= de kWh die je van het net hebt afgenomen zonder rekening te houden met je geïnjecteerde kWh). Wie zo veel mogelijk verbruikt als de zon schijnt, heeft het elektriciteitsnet minder nodig en komt dan voordeliger uit. Voor meer info over het nieuwe nettarief, klik hier

De digitale meter wijzigt niets aan de energiekost (prijs per kilowattuur) en heffingen (de energiebijdrage, de federale bijdrage en de bijdrage energiefonds) op je elektriciteitsfactuur. Daarvoor geldt in beide systemen het principe van de ‘terugdraaiende teller’. 

Wat kies ik best: de terugdraaiende teller met prosumententarief, of het nieuwe tariefsysteem?

Via de VREG-simulator kun je nakijken welke optie voor jou het beste is. Hoe minder stroom je van het net moet afnemen of hoe groter je % gelijktijdigheid, hoe interessanter het wordt om in het nieuwe nettarief (optie 2) te stappen.

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde productieoverschot als mijn klassieke elektriciteitsmeter wordt vervangen door een digitale meter?

Je hebt recht, als je beschikt over een installatie van zonnepanelen, op een compensatie van de geïnjecteerde/verbruikte energie bij het vervangen van je huidige meter door een digitale meter op initiatief van Fluvius (tenzij dit plaatsvindt in de maand van je jaarlijkse meteropname).
Dit staat zo in de richtlijnen van het technische reglement van de VREG.
Dit betekent dat we je opgebouwde productieoverschot verrekenen met je nieuw verbruik op de digitale meter. Zo maak je optimaal gebruik van de in het net geïnjecteerde energie.

Staat het antwoord op jouw vraag niet in de lijst hierboven? Raadpleeg dan zeker ook onze uitgebreide vragenlijst over de digitale meter.