Energiekost

De energiekosten worden bepaald door de productie- of aankoopkost die je energieleverancier heeft, en de bijkomende administratieve kosten. Hoe meer je verbruikt, hoe duurder je factuur zal zijn. Andere componenten, zoals bijvoorbeeld de federale bijdrage, zijn hieraan gekoppeld. Om een lage energiefactuur te hebben, is het dus belangrijk om bewust met gas en elektriciteit om te gaan. De energieleveranciers brengen hier ook de kosten voor groenestroomcertificaten en warmtekrachtkoppeling (WKK) in onder.

Tarief kiezen

Het loont zeker de moeite om je energieleverancier en de tariefformule eens onder de loep te nemen. Zo kan je via de V-test bekijken welke energieleverancier het meest gunstige tarief aanbiedt in jouw regio. Ook de meest gunstige tariefformule van een vast of variabel tarief kan voor jou anders zijn dan voor pakweg je buur. Bij een vast tarief kies je voor een langere periode van bijvoorbeeld 1 jaar voor dezelfde prijs. Bij een variabel tarief ga je voor de schommelingen op de markt, waarbij de energieprijs over het algemeen hoger is in de winter en lager in de zomer.

Bewust energieverbruik

Je kan heel wat zaken doen om je energieverbruik te doen dalen. Enerzijds kan je op onze website heel wat tips en tricks lezen, vergeet daarbij ook onze blog niet. Anderzijds kan je bijvoorbeeld een (online) energiefitsessie volgen of misschien kom je wel in aanmerking voor een energiescan.

Het kan ook zijn dat je woning op dit moment nog niet klaar is voor de toekomst, waardoor je veel energie verbruikt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je woning weinig of niet geïsoleerd is of er nog geen vernieuwde technieken, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, geïnstalleerd werden. Dan kan je best even nadenken over een BENOvatie, een duurzame renovatie. Meer informatie over het hoe en het waarom van BENOveren, kom je te weten op de website van BENOveren. Wanneer je BENOveert heb je in de meeste gevallen ook recht op één of meerdere premies.

Soorten tariefberekening

Je hebt grofweg 2 soorten energiemeters waarbij de elektriciteitsmeter verschilt naargelang je soort tarief. Enerzijds heb je de digitale en de analoge of klassieke meter, waarbij het de bedoeling is dat elk gezin tegen 2029 een digitale meter heeft. Bovendien maken we voor gezinnen onderscheid in drie soorten elektriciteitsmetingen, gekoppeld aan je tariefberekening: een dagmeting, een exclusieve nachtmeting en een dag/nachtmeting. De dagmeting maakt geen onderscheid in uren, elk uur van de dag word je dus aan hetzelfde tarief aangerekend. De exclusief nachtmeter telt het opladen van bijvoorbeeld de accumulatieverwarming aan een lager tarief. Opgelet, het exclusieve nachttarief verdwijnt stelselmatig tot 2028, over het hoe en waarom lees je in onze blog. Tot slot is er ook nog de dag/nachtmeter, waarbij er overdag een duurder piektarief wordt aangerekend dan ’s nachts. Meer info over deze tarieven en de gebruikelijke uren voor de dag/nachttelling.

In de loop van 2022 verdween het onderscheid in dag- en nachttarief op je factuur voor het deel netwerkkosten. Je energieleverancier kan wel nog een dag/nachttarief toepassen. Lees meer over de nieuwe nettarieven op de website van de VREG.

Kosten groenestroomcertificaten en warmtekrachtkoppeling (WKK)

Het energiedecreet van 2012 stelt dat energieleveranciers meer groene stroom moeten aankopen. De extra kosten die dat met zich meebrengt kunnen, afhankelijk van de leverancier, doorgerekend worden aan de consument. De kosten worden gekoppeld aan je elektriciteitsverbruik. Hoe meer je dus verbruikt, hoe hoger de kosten voor groenestroomcertificaten en warmtekrachtkoppeling zullen zijn.