Uren van het dag- en nachttarief

Gezinnen en bedrijven die beschikken over een aangepaste elektriciteitsmeter met 2 tellers (dag en nacht) krijgen elektriciteit aangerekend via het dag- en nachttarief. Het nachttarief is een verminderde elektriciteitsprijs die geldt tijdens de ‘stille uren’. Wanneer die precies vallen, hangt af van je aansluiting en je woonplaats.

Klanten met digitale of analoge meter, aangesloten op het laagspanningsnet en geen AMR-meter

Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend.

DagtariefMaandag - vrijdag07.00 - 22.00 uur
NachttariefMaandag - vrijdag
Weekend
22.00 - 07.00 uur
(Doorlopend)

Uitzondering:
Voor de gemeenten in deze lijst is het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag. Het nachttarief is van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend.

DagtariefMaandag - vrijdag06.00 - 21.00 uur
NachttariefMaandag - vrijdag
Weekend
21.00 - 06.00 uur
(Doorlopend)

Wettelijke feestdagen hebben géén invloed op de uurregeling voor bovenstaande gebruikers (op het laagspanningsnet).
Valt een feestdag op een weekdag? Dan blijft overdag het dagtarief van kracht.

Klanten met analoge meter, digitale meter of digitale AMR-meter, aangesloten op het middenspanningsnet, of gelijkgesteld met het middenspanningsnet

Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend en feestdagen.

DagtariefMaandag - vrijdag07.00 - 22.00 uur
NachttariefMaandag - vrijdag
Weekend en feestdagen
22.00 - 07.00 uur
(Doorlopend)

Uitzondering:
In deze gemeenten geldt het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag en het nachttarief van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend: Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge en Zoutleeuw.

DagtariefMaandag - vrijdag06.00 - 21.00 uur
NachttariefMaandag - vrijdag
Weekend en feestdagen
21.00 - 06.00 uur
(Doorlopend)

Meter ‘exclusief nachttarief’

Het exclusief nachttarief is bedoeld voor residentiële klanten met toestellen die gemaakt zijn om in de ‘daluren’ te werken, zoals een elektrische accumulatieverwarming. Dit type verwarmingstoestel wordt ’s nachts opgeladen en houdt die warmte vast, om die op commando (overdag) weer af te geven. Afhankelijk van de lokale opstelling kan bijkomend ook een middagoplading voorzien zijn.
 
Er bestaan zeer diverse programma's voor het exclusief nachttarief. De exacte in- en uitschakeltijd zijn afhankelijk van de lokale opstelling, maar vinden telkens plaats binnen onderstaande tijdspanne:

Inschakeltijd tussen:Uitschakeltijd tussen:
Exclusief nacht22u00 - 23u456u00 - 8u00
Middagoplading12u00 - 14u0014u00 - 16u00

Voor de exacte in- en uitschakeltijd van uw opstelling, kan je contact opnemen met Fluvius.

Alle programma's 'accumulatieverwarming' zorgen bij de eindafnemer voor een totale oplaadtijd van 8 tot 9 uur aan exclusief nachttarief. Enkel toestellen voor accumulatieverwarming zijn toegestaan. De stroombanen voor verbruik tegen exclusief nachttarief mogen geen stopcontacten bevatten. Alle aangesloten toestellen hebben een vaste aansluiting.

Drievoudige elektriciteitsmeters

Een zeer beperkt aantal van onze klanten beschikt nog over een elektriciteitsmeter met vier telwerken, bedoeld voor het ‘drievoudig uurtarief’ dat vandaag niet meer bestaat. Voor zo’n tellers wordt het dag- nachttarief toegepast, zoals bij een gewone tweevoudige uurtariefmeter.

Uitzondering:
Voor klanten met een AMR-meter in deze gemeenten: Galmaren, Gooik, Herne, Pepingen, Oud-Heverlee, Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets, Kortenaken, Glabbeek, Kubbeek, Holsbeek, Tielt-Winge, Bekkevoort, Diest, Begijnendijk, Tremelo, Kampenhout en Steenokkerzeel, geldt een andere regeling.

Het dagtarief is van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag.
Het nachttarief is van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend en feestdagen. 

DagtariefMaandag - vrijdag06.00 - 21.00 uur
NachttariefMaandag - vrijdag
Weekend
21.00 - 06.00 uur
(Doorlopend)