Er zijn momenteel valse e-mails (phishing-mails) uit naam van Fluvius in omloop. Lees er hier meer over.

Wat is het capaciteitstarief voor gezinnen en kleine ondernemingen?

De manier waarop onze maatschappij elektriciteit verbruikt en zelf ook produceert, is de voorbije jaren ingrijpend veranderd. Dit komt door de energietransitie: de broodnodige overstap van onze huidige manier van energie gebruiken naar een toekomstgerichte energie-aanpak.

Zo wil Europa tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dat kan alleen door af te stappen van fossiele brandstoffen, en die te vervangen door hernieuwbare energiebronnen, zoals ‘groene’ elektriciteit afkomstig van zonne- en windenergie. Gevolg: iedereen gebruikt meer elektriciteit dan vroeger.
De invoering van het capaciteitstarief moet de belasting van ons elektriciteitsnet in de toekomst binnen de perken houden. Spreiding van verbruik helpt immers onnodig hoge pieken te voorkomen. Meer informatie over de energietransitie en hoe we met z’n allen groener, slimmer en zuiniger kunnen omgaan met energie, vind je op Mee met de stroom.

Om het principe van het capaciteitstarief te begrijpen, moet je weten dat je elektriciteitsfactuur uit 3 tariefcomponenten bestaat:

 • netkosten: de kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit
 • energietarieven: de kostprijs voor de verbruikte energie gedurende de facturatieperiode
 • verschillende soorten heffingen en btw.

Het capaciteitstarief heeft alleen betrekking op de netkosten. In plaats van deze te bepalen op basis van je totaalverbruik, berekenen we die vanaf januari 2023 gedeeltelijk op basis van je piekverbruik. Door de invoering van dit capaciteitstarief verandert de manier waarop we je netkosten berekenen.

Wat houdt dit precies in? Hoe meer energie tegelijk je afneemt, hoe meer je verbruik piekt en hoe hoger je netkosten. Dus: hoe meer je je verbruik spreidt om pieken af te vlakken of te vermijden, hoe lager de netkosten op je factuur.

Waarom dit nieuwe capaciteitstarief?

Momenteel is de capaciteit van de netten in Vlaanderen nog groot genoeg, maar in de toekomst kan dit veranderen. Gezien de evolutie naar een CO2-arme samenleving gebruikt de consument steeds meer elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Ook wekt hij zelf stroom op. Dit alles zorgt voor een steeds intensievere belasting van onze elektriciteitsnetten. Als netbeheerder willen we de komende tien jaar zelf maar liefst vier miljard euro extra investeren in onze netten om dit op te vangen. Zo is er geen probleem voor het verbruik dat onze klanten niet kunnen spreiden, maar dat is niet genoeg om alle pieken op te vangen. Ons volledige netwerk systematisch uitbreiden en verzwaren, zou zwaar doorwegen op ieders elektriciteitsfactuur. We rekenen ook op jou, de eindgebruiker, om je steentje bij te dragen. Daarom voeren we een systeem in waarbij het loont om je verbruik te spreiden, piekverbruik te vermijden en zo invloed uit te oefenen op je netkosten: het capaciteitstarief.

Wat verandert er op mijn factuur?

Je factuur bestaat uit drie soorten kosten.

 • Netkosten: de kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit
 • Energietarieven: de kostprijs voor de verbruikte energie gedurende de facturatieperiode
 • Verschillende soorten heffingen en btw.

Door de invoering van het capaciteitstarief verandert de manier waarop we de netkosten berekenen.

Nu

Vandaag berekenen we de netkost op basis van je totale verbruik(kWh): we vermenigvuldigen een vaste bedrag/kWh (verschillend per distributienetbeheerder en dus per regio) met het aantal verbruikte kWh.

Vanaf begin 2023

Vanaf januari 2023 betaal je een deel van de netkosten op basis van de netcapaciteit (kW) die je gebruikt, je piekverbruik dus. Deze piek wordt vervolgens vermenigvuldigd met een vaste kost per kwh.

Heb je een digitale meter?
Met een digitale meter betaal je het merendeel van de netkosten op basis van capaciteit en een klein deel via je verbruik. De basis is het kwartiervermogen per maand (zie verder).
Check je huidige kwartierwaarden en piekverbruik op Mijn Fluvius.

Heb je nog een klassieke meter?

De klassieke meter kan geen pieken meten. Daarom werken we met een gemiddelde piek van 2,5 kW, vermenigvuldigd met een kost per kWh. Opgelet, de kost per kWh is hoger bij een analoge meter dan bij een digitale meter.

Meer weten hoe je factuur eruit ziet na januari 2023? Maak een inschatting via de simulatietool van de VREG. Je kan deze gebruiken zowel als je een digitale als een klassieke meter hebt.

Meer weten over wat er verandert op je factuur?

Weetje

Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief. Wel is het een andere manier om de netkosten te verdelen over alle gebruikers. Het gros van de factuur blijft gebaseerd op het aantal kWh dat je gebruikt. Conclusie voor de toekomst: zuinig omgaan met elektriciteit blijft lonen. Daarnaast is het verstandig de energie díe je verbruikt, zoveel mogelijk te spreiden.

Wat betekenen de termen kwartiervermogen, maandpiek en gemiddelde maandpiek?

We berekenen het capaciteitstarief aan de hand van enkele nieuwe tariefelementen

 • Kwartierpiek: het gemiddelde vermogen op kwartierbasis (in kW)
  Om de kosten te drukken, is het belangrijk om binnen hetzelfde kwartier zo weinig mogelijk toestellen tegelijkertijd te gebruiken. Je digitale meter registreert namelijk elke 15 minuten je verbruik (in kWh) en geeft voor elk kwartier het gemiddelde vermogen door. Je netkosten worden bepaald op de hoogste piek die je gedurende een kwartier verbruikt binnen een maand.
  Dit geldt alleen voor gezinnen met een digitale meter. Voor wie nog een klassieke meter heeft, worden de netkosten deels op een vaste piek en deels op het verbruik berekend.
 • Maandpiek: het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW)
  De maandpiek is de hoogste kwartierpiek van de maand. Een lage maandpiek bekomen is dus mogelijk door je verbruik per kwartier te beperken. Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van je maandpieken.
 • Gemiddelde maandpiek: het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden.
  Deze waarde gebruiken we om een deel van je netkosten te berekenen.

Wat zorgt voor een hoge kwartierpiek?

Heb je toestellen in huis die veel energie tegelijk gebruiken? Dan zal jij de invoering van het capaciteitstarief het sterkst voelen en pas je het best de manier waarop je energie verbruikt, aan.

 • Minder verbruiken blijft de beste besparing.
 • Daarnaast kan je het best het gebruik van je meest verbruikende apparaten spreiden in de tijd. Meestal produceer je je hoogste piek tijdens het koken. Combineer daarom eten maken niet met het gebruik van je vaatwasmachine, droogkast en/of wasmachine.
 • Heb je een elektrische wagen of warmtepomp? Die verbruiken veel energie. Je doet er dan ook goed aan om deze apparaten te te laden terwijl je slaapt en zeker niet terwijl je kookt. Moeilijk? Weet dat je dit allemaal automatisch kan laten verlopen via een sturingsprogramma.
 • Welke toestellen zorgen nog voor hoge pieken op het net?
  • Accumulatieverwarming (bv. wanneer je exclusief nachttarief hebt)
  • Zwembad, sauna, jacuzzi ,...
  • Speciale oven
  • Zware hobbymachines bv. zaagmachine, draaibank, ...
  • Aquarium en/of terrarium
  • ...

Vergeet ook niet dat vele kleine kleintjes op hetzelfde moment ook tot een hoge piek leiden. Zo weinig mogelijk verbruiken en spreiden waar je kan, is dus de boodschap.

Hoe kan ik zelf mijn factuur verlagen?

De leuze blijft, ook na de start van het capaciteitstarief, om zo weinig mogelijk te verbruiken. De goedkoopste energie is en blijft die energie die je niet verbruikt hebt. Daar komt vanaf 1 januari 2023 ook het spreiden van je verbruik bij, zodat je minder hoge pieken trekt. Maar, voor welk onderdeel van je factuur verbruik je nu beter niet, en voor welk stuk moet je spreiden?

 • Energiekost: dit deel gaat om je energieverbruik. Je betaalt een prijs per verbruikte kWh, dus om dit deel van je factuur te verlagen is het beperken van je energieverbruik belangrijk. Dit is het grootste deel van je factuur, op deze component besparen ga je het meeste voelen in je portemonnee.
 • Netkosten: vanaf januari 2023 wordt dit stuk van je factuur berekend op basis van het capaciteitstarief. Om dit stukje van je factuur te verlagen, is het aan te raden om zo weinig mogelijk toestellen op hetzelfde moment te gebruiken.
 • Heffingen en toeslagen: Dit is een onderdeel dat je betaalt aan de overheid op basis van je verbruik. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger het bedrag van de heffingen en toeslagen uitkomt.

Weetje

Niet alleen wie een digitale meter heeft, maar iedereen betaalt het capaciteitstarief. Bij gezinnen en kleine bedrijven met een klassieke, analoge meter wordt het wel op een andere manier aangerekend. Omdat de klassieke meter geen pieken kan meten, betalen zij een vast bedrag. Voor grote bedrijven is het capaciteitstarief al langer van toepassing en krijgt het nieuwe invulling. Uitzondering zijn de beschermde afnemers. Voor hen geldt het capaciteitstarief niet: zij blijven het vaste, sociale tarief betalen.