Ben jij een prosument? Dan vind je hier alle info over het achterstallig prosumententarief.
Wat is het prosumententarief?
Een prosument is een energieverbruiker die zelf ook energie produceert. Om prosumenten evenwaardig te laten bijdragen aan het netgebruik, rekent de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) hen sinds 18 december 2014 het prosumententarief aan.
Waarom moeten prosumenten aparte nettarieven betalen?
Alle netgebruikers betalen nettarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Bij prosumenten met een terugdraaiende elektriciteitsmeter wordt de hoeveelheid geïnjecteerde stroom echter afgetrokken van de verbruikte stroom. Hun netvergoeding is dus niet berekend op basis van hun werkelijke afname. Het prosumententarief werkt die onrechtvaardigheid weg.
Wat is het achterstallig prosumententarief?
Heb je als prosument je PV-installatie te laat bij ons gemeld, dan heb je voor de periode tussen de keurings- en de meldingsdatum van de installatie ten onrechte van voordelige nettarieven kunnen genieten. Als distributienetbeheerder verrekenen wij dit met het achterstallig prosumententarief.
Waarom moet je je PV-installatie aanmelden?
Prosumenten zijn verplicht hun zonnepanelen binnen de 30 dagen na de AREI-keuring bij ons te melden. Daar zijn 2 redenen voor:
- Om het net goed te kunnen beheren, moeten wij als netbeheerder weten waar en wanneer in het netwerk energie uit zonnepanelen wordt geïnjecteerd.
- Als prosument ontvang je een injectievergoeding voor de energie die je in het net injecteert. Om jou het correcte bedrag te kunnen toekennen, moeten wij als netbeheerder weten waar en wanneer in het netwerk energie uit zonnepanelen wordt geïnjecteerd.
Veelgestelde vragen over het achterstallig prosumententarief
Ik heb al een digitale meter. Betaal ik dan nog prosumententarief?
Nee, sinds 1 maart 2021 betaal je voor een gemelde installatie met een digitale meter geen prosumententarief meer.
Dit komt doordat het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 het principe van de terugdraaiende teller vernietigde voor zonnepaneeleigenaars met een digitale meter. Dit werd op 1 maart 2021 in het Staatblad gepubliceerd. Wie zich in deze situatie bevindt, komt in een apart metingssysteem van afname en injectie terecht.
- De netvergoeding wordt aangerekend op basis van je afname.
- Daarnaast kan je een vergoeding aanvragen voor de energie die je in het net injecteert.
- Als netbeheerder lezen wij je meterstanden van 1 maart 2021 uit en geven die door aan je energieleverancier, die op basis daarvan een eindfactuur opmaakt.
- De afrekeningsfactuur die je van je energieleverancier krijgt, sluit op basis van deze meterstanden de periode mét virtueel terugdraaiende teller af.
- Een eventueel productieoverschot wordt niet overgedragen.
Meer info vind je op de website van de VREG .
Wie verstuurt de factuur voor achterstallig prosumententarief?
Als distributienetbeheerder rekenen wij het prosumententarief tussen keuringsdatum en meldingsdatum van de PV-installatie aan. Dit verloopt niet via jouw energieleverancier.
- De meldings- en keuringsdatum vind je terug op deze factuur.
- Het bedrag op de factuur is het achterstallig prosumententarief dat je energieleverancier jou niet aanrekende voor deze verbruiksperiode.
- Vanaf de meldingsdatum rekent je leverancier het prosumententarief aan.
- De aangerekende tarieven voor het prosumententarief worden bepaald door de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG).
Wat is een factuur administratieve kost?
Als netbeheerder zijn we verplicht een administratieve kost aan te rekenen als de lokale productie-installatie (zonnepanelen) niet bij ons gemeld is binnen een termijn van 3 maanden na de keuringsdatum. De termijn waarbinnen de netgebruiker dit moet doen, is 30 dagen.
Het niet of laattijdig melden van zonnepanelen valt onder de noemer ‘onrechtmatig voordeel’ (artikel 4.1.2 van het energiebesluit).
Het aangerekende tarief voor de administratieve kost wordt bepaald door de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG).
Ik heb recht op sociaal tarief en kreeg een factuur achterstallig prosumententarief. Moet ik die betalen?
Nee. We vragen je ons een officieel attest te bezorgen van je recht op het sociaal tarief voor de periode tussen de keuring- en meldingsdatum van je PV-installatie. De keuring- en meldingsdatum vind je op de factuur achterstallig prosumententarief.