Hoe wordt het capaciteitstarief aangerekend?

Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief. Wel is het een andere manier om de netkosten te verdelen over alle gebruikers. Het gros van de factuur blijft gebaseerd op het aantal kWh dat je gebruikt. Conclusie voor de toekomst: zuinig omgaan met elektriciteit blijft lonen. Daarnaast is het verstandig de energie die je verbruikt, zoveel mogelijk te spreiden.

Je factuur bestaat uit drie soorten kosten.

  • Nettarieven: de kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit.
    Ook openbare dienstverplichtingen en andere toeslagen (zoals bijvoorbeeld voor groenestroomcertificaten, premies of onze rol als sociale leverancier) maken deel uit van de nettarieven. Hierop wordt er geen capaciteitstarief berekend.
  • Energietarieven: de kostprijs voor de verbruikte energie gedurende de facturatieperiode
  • Verschillende soorten heffingen en btw.

Door de invoering van het capaciteitstarief verandert de manier waarop we de netkosten berekenen.

Sinds 2023 betaal je een deel van de netkosten op basis van de netcapaciteit (kW) die je gebruikt, je piekverbruik dus. Deze piek wordt vervolgens vermenigvuldigd met een vaste kost per kW. Het capaciteitstarief was in oktober 2022 voor een gemiddeld gezin goed voor zo’n 7% van de totale energiefactuur. Via het dashboard van de VREG kan je de prijsevoluties van de energiefactuur voor een gemiddeld gezin mooi opvolgen.

Heb je een digitale meter?

Met een digitale meter betaal je het merendeel van de netkosten op basis van capaciteit en een klein deel via je verbruik. De basis is het hoogste kwartiervermogen per maand. Meer info hierover vind je op onze pagina over de het capaciteitstarief op je energiefactuur.
We rekenen bij een digitale meter sowieso een minimale maandpiek van 2.5 kW aan, ook al is je werkelijke maandpiek lager. Dit is een soort van abonnementskost om elektriciteit tot in je huis te blijven garanderen.

Het is handig om regelmatig op Mijn Fluvius je verbruiken met de bijhorende kwartierwaarden, maandpieken en facturatiepieken in de gaten te houden. Op die manier krijg je een beter inzicht je eigen verbruik en kan je ook het resultaat van je inspanningen mooi opvolgen.

Handig om weten: Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh heeft gemiddeld gezien een piek van 4.26 kW. Voor meer simulatievoorbeelden waarmee je jouw situatie kan vergelijken, surf je naar de website van de VREG.

Heb je nog een klassieke meter?

De klassieke meter kan geen pieken meten. Daarom werken we met een minimale bijdrage (die overeen komt met piek van 2,5 kW, vermenigvuldigd met een kost per kW). Opgelet, de kost per kWh is hoger bij een analoge meter dan bij een digitale meter.

Het kan in vele gevallen wel handig zijn om inzicht te krijgen in je pieken en verbruiken. Je kan daarom sinds 2023 je digitale meter gratis aanvragen.
Meer info over de digitale meter vind je op onze website.

Einde dag/nachttarief bij nettarieven

Bovendien is het goed om weten dat het onderscheid tussen dag- en nachttarief op je nettarieven verdwijnt. Energieleveranciers kunnen het verschil tussen een dag -en nachttarief wél blijven aanbieden op de energiecomponent van je factuur. Het kan dus nog steeds de moeite lonen om bijvoorbeeld ’s nachts te wassen, drogen of je auto op te laden. Houd hierbij gewoon goed het spreiden van je kwartierpieken in gedachten (door apparaten bijvoorbeeld uitgesteld te laten starten) om op die manier je energiefactuur zo laag mogelijk te houden.

Heb je een exclusief nachtmeter, bijvoorbeeld in functie van je accumulatieverwarming? Lees dan zeker onze blog over het capaciteitstarief bij een exclusief nachtmeter.

Meer informatie rond de nieuwe nettarieven vind je op de website van de VREG.