Welk type laadpaal kies je?

Bij jou thuis kan je kiezen voor een unidirectionele of een bidirectionele laadpaal.

Ga na wat de mogelijkheden zijn om een laadpaal bij jou thuis te installeren.

Unidirectionele laadpaal

Unidirectionele laadpalen zijn nu nog de meest gangbare oplossing voor het opladen van elektrische voertuigen. Ze zetten stroom om van het elektriciteitsnet (of hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen) naar de batterij van de auto.

Deze laadpalen leveren alleen stroom in één richting—van het laadpunt naar het voertuig. Dit maakt het opladen eenvoudig en efficiënt voor dagelijks gebruik.

Hoe werkt unidirectioneel laden?

Bidirectionele laadpaal

Een bidirectionele laadpaal kan je nog het best vergelijken met een thuisbatterij, want – net zoals bij een unidirectionele laadpaal – kan je een bidirectionele laadpaal immers gebruiken om je elektrische auto op te laden.

Het belangrijkste verschil met een unidirectionele laadpaal is dat een bidirectionele laadpaal de mogelijkheid biedt om energie terug te leveren aan het net. Dit betekent dat de energie die door je auto wordt opgeslagen, niet alleen gebruikt kan worden om de auto zelf op te laden, maar ook om energie terug te injecteren in het elektriciteitsnet of om elektrische apparaten in je huis van stroom te voorzien. Dat kan niet alleen helpen om je energierekening onder controle te houden, maar door energie terug te leveren aan het net, kan de bidirectionele laadpaal bovendien helpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren tijdens piekmomenten.

De stroom die je opwekt maar niet verbruikt, kan je op een aantal manieren terug gebruiken. Vehicle-to-Home (V2H) en Vehicle-to-Grid (V2G) zijn de meest gangbare.

Hoe werkt bidirectioneel laden?

Voordelen van een bidirectionele laadpaal

  1. Inkomen genereren: Door overtollige energie terug te verkopen aan het net, kun je extra inkomsten genereren, vooral op momenten dat de energietarieven hoog zijn.
  2. Kostenbesparing door daluren: Laad de auto op tijdens de daluren wanneer de energietarieven lager zijn, en gebruik of verkoop die energie later. Dit helpt om de kosten van energieverbruik te verminderen.
  3. Zelfvoorzienendheid met hernieuwbare energie: Door de laadpaal te koppelen aan hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, kan je elektrische wagen dienen als een energieopslag. Zo kun je tijdens zonnige periodes energie opslaan en deze later gebruiken, wat je onafhankelijker maakt van het net.

Meer informatie over het gebruik van een elektrische wagen als thuisbatterij vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Zowel een uni- als bidirectionele laadpaal moet je verplicht aanmelden bij Fluvius. Dat kan je snel en eenvoudig doen via Mijn Fluvius.