Elektrische wagen publiek laden

Waar vind ik een publieke laadpaal?

Overal in Vlaanderen, ook in jouw buurt, zijn publieke laadpalen te vinden.
Afhankelijk van hoeveel tijd je aan het opladen kan besteden, kan je kiezen uit twee types laadpalen:

Trage laadpalen

Deze laadpunten, waaraan je maximaal 50 km rijbereik per uur kan bijladen, kies je het best als je veel tijd hebt (bv. de hele nacht). Deze laadpunten vervangen – zeker in de steden – de thuislaadpunten.

Snellaadpunten

Aan deze krachtige oplaadpunten, die werken met gelijkspanning, kan je snel een groot rijbereik bijladen. Dit type laadpunten vind je vooral langs snelwegen, bij tankstations of aan belangrijke invals- en toegangswegen.

  • Check de oplaadmogelijkheden van jouw wagen alvorens een publieke laadpaal te kiezen. Zo zijn snellaadpunten niet nuttig voor eigenaars van plug-in hybride auto’s, omdat deze wagens niet op gelijkspanning kunnen opladen.
  • Kijk van tevoren de betaalmogelijkheden van de laadpaal na. Bij sommige laadpunten moet je een gepast laadpasje gebruiken, bij andere kan je met een betaalkaart of via een app betalen.

Omdat snellaadpunten vaak een groot elektrisch vermogen vereisen en dit niet overal standaard beschikbaar is, bieden we een ‘quick scan’ aan. Op basis van enkele parameters (o.a. adres en gevraagd vermogen) kunnen we zeer snel een inschatting geven van de mogelijkheden. Interesse? oplaadstation [at] fluvius [dot] be (Contacteer ons).

Hoe vraag ik een publieke laadpaal aan?

De installatie van publieke laadpunten gebeurt in overleg met de lokale besturen.

Wil je als laadpaalbeheerder publieke laadpunten installeren? Informeer je dan best bij het stads- of gemeentebestuur over de specifieke lokale aanpak en modaliteiten.

Ook als particulier kan je een publieke laadpaal aanvragen. Meer info over het aanvragen van een publieke laadpaal.

Fluvius is verantwoordelijk voor de technische aansluiting van de publieke laadpunten op het distributienet. De installatie en het beheer van de laadpunten zelf zijn niet onze bevoegdheid.

Veelgestelde vragen

Zijn publieke laadpalen vrij te gebruiken?

Bij een publieke laadpaal heb je een laadpas of een specifieke app nodig om je elektrische wagen op te laden. Gelukkig laten steeds meer snelle laadpalen toe om te betalen met je bankkaart.

Kan ik betalen met een bankkaart?

Meestal kan je aan gewone publieke laadpaal nog niet met een bankkaart betalen en heb je een app of een laadpas nodig. Vanaf april 2024 kan je alvast aan nieuwe snelle laadpalen met je bankkaart betalen. En tegen 2027 zal je ook bij bestaande laadpalen je bankkaart kunnen gebruiken.

Is publiek laden duurder dan thuis laden?

Vaak wel. De laadinfrastructuur, het onderhoud en de inrichting van het (parkeer)terrein brengen (investerings)kosten met zich mee die doorgaans in het laadtarief worden verrekend.