Moet ik bomen en klimop snoeien onder de stroomleiding?

Takken van de bomen komen in de buurt van de stroomleidingen

Heb je bomen? Dan geniet je niet alleen van de vele deugden ervan, maar ben je ook verantwoordelijk om die te onderhouden. Bomen hebben namelijk weinig belangstelling voor elektriciteitskabels en straatverlichting die hun pad kruisen. Moet ik bomen en klimop snoeien onder de stroomleiding? Ja, want om beschadiging aan het elektriciteitsnet te voorkomen, snoei je ze dus beter ruim op voorhand. 

Bomen of planten die in de buurt van verlichtings- of betonpalen en luchtlijnen staan, kunnen kortsluiting en schade veroorzaken. Controleer dus regelmatig bomen en struiken op je privéterrein. Als je ze regelmatig onderhoudt, dan hoef je je geen zorgen te maken. 

Wanneer kunnen bomen schade aanrichten?

Meestal worden kortsluitingen veroorzaakt door vallende takken die tijdens onweer  de elektriciteitskabels beschadigen. Loshangende takken kunnen ook schuren tegen de isolerende laag van de kabels. Na verloop van tijd leidt dat tot schade, spanningsverlies en uiteindelijk kortsluiting. Armaturen van de openbare verlichting kunnen ook beschadigd raken door bomen.

Let op voor klimop

Klimop en andere bodembedekkers groeien bijzonder snel. Als je klimop de Fluvius-cabine of de betonpalen overwoekert, neem dan contact op met Fluvius. Ga in onveilige situaties niet zelf aan de slag!

Wanneer snoei ik het best mijn bomen en klimop onder de stroomleiding?

Ingrijpende snoeiwerken doe je in het najaar. Dan moet je je bomen en beplanting namelijk voorbereiden op onweer en stormen. In de zomer volstaat licht snoeien: verwijder dode takken en klimop die in de buurt van elektrische installaties groeien. 

Maar let op: ook vogels genieten van de bomen rond je woning. Vanaf de lente bouwen ze er hun nesten in. Het is dan ook wettelijk verboden om bomen te snoeien in de broedperiode van 15 maart tot 15 juli. Merk je buiten deze periode broedende vogels op in je boom, wacht dan gewoon nog even met snoeien. 

Mag ik snoeien in de buurt van elektriciteitsleidingen?

Veiligheid voor alles: bewaar tijdens het snoeien minstens 2 meter afstand van alle elektrische leidingen en kasten. Zorg ervoor dat vallende takken niet op de kabels of kasten terechtkomen tijdens het snoeien.

Wat als mijn bomen te dicht bij elektriciteitskabels komen?

Groeien je bomen of struiken al boven of tussen kabels of palen? Neem dan geen risico. Maak meteen melding van de situatie bij Fluvius zodat we de juiste instanties kunnen inschakelen.

Neem contact op met Fluvius op 078 35 35 34. 

Wat als mijn boom een ondergrondse kabel of leiding beschadigt?

Wortels van bomen kunnen ondergrondse leidingen beschadigen, maar daar ben je zelf niet verantwoordelijk voor. Fluvius mag wortels inkorten die te dicht bij ondergrondse elektrische lijnen of aardgasleidingen komen en er schade kunnen veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen heeft Fluvius ook het recht om bomen en beplanting te rooien, als wortels inkorten niet volstaat. 

Heb je vragen over wanneer je bomen moet snoeien?

Neem contact op met Fluvius via 078 35 35 34.

Klimop op de verlichtingspaal
Takken van de boom komen in de buurt van de stroomleidingen

Gerelateerde artikels