Thor Park is een wetenschaps- en technologiepark in Genk. De site van 93 hectare is in volle ontwikkeling en wordt vormgegeven volgens een hoogwaardig kwaliteitsconcept. Daarbij is bijzondere aandacht besteed aan innovatieve architectuur en een groen, duurzaam landschap.
Eén van de meest opvallende projecten is het baanbrekende warmte- en koudenet van de 5e generatie. Dit slimme en duurzame lagetemperatuurnet is ontworpen door Energyville, in samenwerking met VITO, en draagt de toepasselijke naam CollecThor. De aanleg van dit vooruitstrevende systeem wordt verzorgd door Fluvius en maakt van Thor Park een pionier op het gebied van energiebesparing en toekomstgerichte technologie.
Wat is een warmte- en koudenet 5e generatie?
Een 5e generatie warmte- en koudenet is een slim netwerk dat gebruik maakt van ondiepe geothermie. Het zal in Genk zowel nieuwe als bestaande gebouwen verwarmen en koelen. Doordat zo’n net, naast uitwisseling van thermische energie tussen bron en gebruiker, ook uitwisseling tussen gebruikers onderling toelaat, ligt de nadruk op dynamische efficiëntie en duurzaamheid nog hoger dan bij netten van de 4e generatie.
Hoe werkt het?
Een koude- en warmteopslagsysteem (KWO) onttrekt op verschillende locaties koude en warmte aan de bodem. Daarbij slaat het thermische energie op in de ondergrond in zogenaamde aquifers, geologische lagen waarin het water kan bewegen, op 65 tot 85 meter diepte.
In de zomer pompt het systeem koud water op om gebouwen te koelen en injecteert het verwarmd water in de bodem. In de winter gebeurt het tegenovergestelde. Dan wordt het warme water uit de ondergrond gebruikt voor verwarming.
Duurzame koeling en verwarming
Het innovatieve systeem van CollecThor biedt koeling en verwarming met een temperatuurvariatie van 5 tot 20 graden, afhankelijk van het seizoen.
Voor koeling wordt fris, koud water gebruikt, terwijl voor verwarming slimme warmtepompen aan de slag gaan. Deze warmtepompen worden idealiter aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind- of zonne-energie. Om fossiele energie uit te sluiten, kiest de stad Genk er bewust voor om geen gasleidingen aan te leggen in dit gebied. Deze duurzame aanpak biedt meerdere voordelen: het vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk, draagt bij aan een schoner milieu, en verhoogt de energie-efficiëntie. Bovendien helpt het om de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen te verminderen en bevordert het een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving.
Heb je vragen over dit warmtenet?
Fluvius staat voor je klaar! Vul het contactformulier in en ontvang binnen de 5 werkdagen een antwoord van ons.