Waarom moet ik een vragenlijst invullen?
Op de kaart zie je aan de hand van een kleur hoeveel energie je dak verloor. Dat is een momentopname. Zo is jouw dak tussen toen en nu misschien geïsoleerd of was je huis op het moment van de opname onbewoond. Zonder die informatie kan het kleur op de kaart alleen een vertekend beeld geven. Door enkele bijkomende gegevens in onze berekeningen te vervatten, schetsen we een vollediger en dus juister plaatje.
Hoe nauwkeurig is de kaart?
De kaart is tot op één meter nauwkeurig.
Waarom heeft de ene kant van mijn dak een andere kleur dan de andere?
Hoewel we de luchtfoto’s enkel ’s nachts nemen, kan de zon ook na zonsondergang haar effect laten voelen. Bepaalde soorten dakpannen houden de warmte van de zon nog uren vast. Dat kan het resultaat van de opnames beïnvloeden.br/> Om de opnames zo correct mogelijk te interpreteren, kun je je dus het best baseren op de kleur van de noordelijke kant van je hellend dak.
Waarom moet je een plat dak strenger interpreteren dan een hellend dak?
Naast verlies van warmte geeft de scan ook de weerkaatsing van warmte weer. Zo kunnen hellende daken warmte weerkaatsen van bijvoorbeeld nabijgelegen gebouwen. Een plat dak moet je dus strenger interpreteren dan een hellend.
Waarom is de rand van mijn dak roder dan de rest van het dak?
Omdat de nauwkeurigheid van de luchtfoto’s één meter is, kan het kleur van jouw dak overlappen met dat van je buur en zo roder lijken dan het eigenlijk is. In dat geval hoef je met de rode rand geen rekening te houden. De rand kan echter ook duiden op een minder geïsoleerde erker of uitbouw.
Ik zie een rode of oranje vlek op mijn dak. Wat betekent die?
De rode of oranje vlek kan duiden op een dakraam, een uitbouw, een lichtstraat, een schoorsteen of een minder goed geïsoleerd gedeelte van je dak.
In dakramen en lichtstraten die hoger gelegen zijn dan de rest van je plafond, kan zich warmte ophopen. Vaak isoleren die plaatsen ook minder dan het dak zelf. Wil je toch dat warmteverlies aanpakken? Dan kan je het raam vervangen door een beter isolerend exemplaar of de ophoping van warmte tegengaan met bijvoorbeeld een afscherming in plexiglas.
De rode vlek kan ook je schoorsteen zijn. De oorzaak van die warmte-uitstoot ligt aan je verwarmingstoestel. Wist je dat je bij een condenserende of hoogrendementsketel geen rode vlek zou zien?
Hoe wordt het vluchtplan opgesteld?
Als we een stad of gemeente overvliegen, moeten de omstandigheden optimaal zijn. Daarvoor houden we rekening met:
- het weer
- de kostprijs
- efficiëntie
Mijn dak staat nog niet op de kaart. Wanneer neemt Fluvius een warmtefoto van mijn huis?
Tegen 2027 willen we heel Vlaanderen met luchtthermografie in kaart brengen. Daarvoor is het soms wachten tot alle omstandigheden (o.a. het weer) optimaal zijn om een nachtvlucht te plannen. Maar als alles meezit, halen we het maximale uit onze vluchten. Zo konden we in de winter van 2017-2018 in totaal 69 steden en gemeenten volledig en 120 gemeenten gedeeltelijk overvliegen. Zodra jouw gemeente is overvlogen en de data voor handen is, zetten we jouw dak op de kaart.
Wat is de wetenschappelijke waarde van de luchtfoto’s?
De infraroodbeelden schetsen een beeld van eventuele thermische gebreken van Vlaamse daken. Om het resultaat zo weinig mogelijk te laten beïnvloeden door weersomstandigheden, nemen we de foto’s enkel ’s nachts. Toch zijn de beelden op zich maar een leidraad. Om de thermografische beelden juiste te kaderen, vragen we je in een korte vragenlijst om bijkomende informatie.
Overweeg je aan de hand van dit resultaat om je dak (extra) te isoleren, roep dan de hulp in van een professional. Die kan aan de hand van de structuur van je woning en de gebruikte materialen het exacte isolatieniveau bepalen.
Hoe zit het met privacy?
De kaart geeft enkel een infraroodopname van je woning weer en is slechts correct te interpreteren met behulp van enkele bijkomende vragen. Het uiteindelijke resultaat, krijg enkel jij te zien. Jouw privacy garanderen, is in ieder geval onze eerste zorg. Dit project kadert dan ook volledig binnen de privacywetgeving (GDPR). Toch nog een andere vraag, stuur dan een e-mail naar privacy [at] fluvius [dot] be (privacy[at]fluvius[dot]be).
Hoe kom ik aan mijn dakinzicht?
Om je dakinzicht te berekenen, volg je deze stappen:
- Geef je adres in op de webtool
- Bekijk het kleur van je dak op de kaart
- Beantwoord de korte vragenlijst
De legende toont je hoe goed je dak is geïsoleerd.
Mijn dak kleurt geel. Wat moet ik doen?
Er is vermoedelijk isolatie aanwezig, maar de dikte is onvoldoende. Breng een extra laag isolatie aan om te voldoen aan de nieuwe normen.
Mijn dak kleurt rood. Wat moet ik doen?
Het dak is vermoedelijk niet of onvoldoende geïsoleerd. Controleer of er isolatie aanwezig is en isoleer je dak naar de laatste normen.
Mijn dak kleurt groen. Wat moet ik doen?
Er is isolatie aanwezig, maar mogelijk voldoet deze niet aan de laatste normen. Controleer de isolatie en breng indien nodig een extra of nieuwe laag isolatie aan
Mijn dak kleurt blauw. Wat moet ik doen?
Er is voldoende isolatie aanwezig