Valt jouw omvormer uit?

Als je zonnepanelen hebt en je omvormer valt uit, dan is dat natuurlijk vervelend. Het gebeurt soms in landelijk gebied wanneer er veel zonnepaneleninstallaties in jouw buurt op het net zijn aangesloten. Wanneer er op zonnige dagen veel stroom wordt geproduceerd, kan die niet afvloeien naar het elektriciteitsnet. Je zonnepanelen gaan dan in veiligheidsmodus om zowel zichzelf als het elektriciteitsnet te beschermen, en je omvormer valt uit.

Wat kan jij doen?

Bekijk eerst of het probleem aan je binneninstallatie ligt.

  • Is dat zo? Contacteer je elektriciteitsinstallateur.
  • Is dat niet zo? Meld ons je storing via 078 35 35 00 (zonaal tarief, 24/7).

Wat doen wij voor jou?

Binnen de 10 werkdagen na je melding komen we bij je langs en bekijken we jouw situatie. Kunnen we het probleem meteen oplossen, dan doen we dat.

Zijn bijkomend onderzoek en metingen nodig, dan starten we die op. Je krijgt binnen 1 maand na ons bezoek meer uitleg over de oplossing en binnen welke termijn we die kunnen uitvoeren.

  • Kunnen we het probleem oplossen met een kleine operationele ingreep aan het elektriciteitsnet? Dan doen we dat binnen de 30 dagen na ons eerste bezoek. Een tweede huisbezoek is hiervoor niet nodig.
  • Is het elektriciteitsnet niet zwaar genoeg? Dan moet het net versterkt of uitgebreid worden. Dat kan door:
    • structurele werken aan het net. Daarvoor hebben we 18 werkweken¬†of ongeveer 4 maanden nodig. We zijn er ons van bewust dat dit een lange periode is, maar we hebben die tijd nodig om het probleem structureel aan te pakken.
    • een nieuwe distributiecabine te plaatsen. Ons doel is om dat binnen 1 tot 2 jaar te realiseren. Dat duurt lang, maar er komt ook heel wat bij kijken. Voor de constructie van een distributiecabine moeten we eerst een geschikt stuk grond zoeken. Vaak brengt dat een onteigening met zich mee. Nadien is het wachten op de vereiste vergunningen om de cabine te mogen plaatsen.

Kan je een compensatie krijgen als jouw omvormer uitvalt?

Op 18 februari 2022 heeft de Vlaamse Regering een voorstel tot compensatieregeling principieel goedgekeurd. Dit voorstel wordt nu nog voorgelegd aan de VREG en de Raad van State voor advies, vooraleer het definitief wordt goedgekeurd. De compensatie is een forfaitair bedrag dat jaarlijks uitbetaald wordt aan zonnepaneeleigenaars met een installatie kleiner of gelijk aan 10 kVA. Op dit moment zijn er nog geen details bekend over het bedrag van de compensatie. Zodra er meer nieuws is over de details van de compensatieregeling vind je hier alle info. Op dit moment hoef je ons hiervoor nog niet te contacteren.