Delen en (ver)kopen van energie: persoon-aan-persoon- of peer-to-peerverkoop

Voor wie?

  • Alle klanten

Zelfverbruik blijft de beste oplossing!

Vóór je verder leest: het blijft het voordeligst om je zelfgeproduceerde energie eerst zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Zelfverbruik houdt in dat je de energie die je zonnepanelen produceren, direct gebruikt, zonder ze in het netwerk te injecteren. Dit kost immers niets, terwijl je voor energiedelen netkosten betaalt. Wil je toch energiedelen? Lees dan verder.

Collectief energie uitwisselen

Steeds meer burgers, scholen, organisaties, lokale besturen en kmo’s willen een actieve rol spelen op de energiemarkt. Dat kan door collectief energie uit te wisselen, d.w.z. te delen of te verkopen. Het gaat dan om restenergie, wat overblijft na zelfverbruik. Klanten die zo’n actieve rol opnemen, noemen we actieve afnemers. Is er sprake van energieverkoop (niet delen), dan noemen we dat persoon-aan-persoon- of peer-to-peerverkoop.

Persoon-aan-persoon- of peer-to-peerverkoop

Bij p-to-p-verkoop (persoon-aan-persoon of peer-to-peer) verkoopt de ene actieve afnemer zelf opgewekte energie die hij niet gebruikt en in het net injecteerde, binnen 1 kwartier aan een andere actieve afnemer. Daarvoor is geen rechtspersoon of leveringsvergunning nodig.

P-to-p-verkoop: hoe werkt het?

Je kon reeds je in het net geïnjecteerde energie aan je leverancier verkopen via een terugleververgoeding. Nu kan je ook deze energie per kwartier verkopen aan een andere afnemer. Deze energie wordt bij diens verbruik opgeteld.

Wat is de rol van Fluvius bij p-to-p-verkoop?

  • We registreren de verschillende vormen van energie-uitwisseling.
  • We controleren bepaalde deelnamevoorwaarden, bv. of er een digitale meter op kwartierbasis beschikbaar is.
  • We geven de afgenomen, geïnjecteerde en gedeelde energievolumes door aan de betrokken beheerder en energieleveranciers.

Je energie delen kan ook. Lees alles over energiedelen in 1 gebouw of met familie en vrienden.
Energiedelen tussen gebouwen van eenzelfde eigenaar is ook mogelijk.

Nog vragen? Bekijk de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Contacteer ons dan op via het contactformulier.