Besparen op kraantjeswater

Gemiddeld verbruikt elke Vlaming 120 liter kraantjeswater per dag.

Toilet, bad en douche zijn samen goed voor gemiddeld 70 procent van het huishoudelijk waterverbruik. Met een beetje goede wil, kan je het verbruik per persoon drastisch terugschroeven.

  • Meet je waterverbruik
    Deel je jaarverbruik door het aantal gezinsleden en je weet hoeveel kubieke meter drinkwater je jaarlijks per persoon verbruikt. Deel dit getal door 365 en je kent het dagverbruik per persoon. Je vindt je jaarverbruik op je waterfactuur. Een kubieke meter water is 1000 liter. Ligt je dagelijks waterverbruik lager dan 120 liter per persoon, dan ben je goed bezig. Ligt het hoger dan 120 liter per persoon, dan ga je minder zuinig om met drinkwater dan de gemiddelde Vlaming. Streef naar een dagverbruik van 80 liter per persoon. Dat is zeker haalbaar!
  • Behandel een lekkende kraan meteen
    Een kraan waaruit een jaar lang vijf druppels water per minuut lekken, staat voor een verlies van 1000 liter leidingwater. Bij een oude kraan volstaat het meestal om het leertje te vervangen, iets wat je dikwijls makkelijk zelf kunt doen. Moderne kranen lekken minder snel, maar zijn toch gevoelig voor slijtage door zandkorrels en andere harde, scherpe deeltjes die krassen maken.
  • Gebruik de overloop enkel in nood
    Een wc, een bad, een lavabo en een gootsteen zijn uitgerust met een overloop. Die voorkomt een overstroming als de kraan blijft lopen terwijl de afvoer is afgesloten. Iets wat enkel per ongeluk mag gebeuren. Maar sommigen laten de badkraan open staan terwijl ze een bad nemen, zodat het badwater niet afkoelt. Het loopt dan gewoon weg via de overloop. Zo kost één bad al snel vijf baden. Niet doen dus!
  • Neem liever een douche in plaats van een bad 
    Een ligbad heeft al snel een inhoud van 100 liter. Een gewone douche verbruikt de helft minder water. Met een goede spaardouchekop spaar je nog eens 40 tot 50 procent uit. Neem dus liever niet elke dag een bad. En let ook op je douchegedrag. Elke minuut douchen, betekent 6 tot 12 liter water verbruiken, afhankelijk van het feit of je al dan niet een spaardouchekop gebruikt.
  • Plaats een ééngreepsmengkraan
    Met een ééngreepsmengkraan krijg je sneller de gewenste temperatuur. Voor douche en bad is een thermostatische ééngreepsmengkraan ideaal. Die is niet alleen nog zuiniger, maar ook veiliger. Zeker voor kinderen. Er stroomt immers nooit te heet water uit.
  • Gebruik een beker als je je tanden poetst en draai de kraan dicht. Zo bespaar je telkens 1 tot 2 liter water.
  • Repareer een toilet dat blijft doorlopen zo snel mogelijk. Het kost je per jaar ruim 130 m³ of 130 000 liter water.
  • Wassen en afwassen kan ook slim
    Gemiddeld ruim een vijfde van het waterverbruik van een gezin wordt gebruikt om textiel en vaat te wassen. Kies daarom zuinige toestellen.
    Lees meer over onze tips over wasmachines en vaatwassers.