Je zonnepanelen verhuizen

Heb je een nieuwe woning en wil je graag je zonnepanelen mee verhuizen naar het nieuwe adres? Zorg ervoor dat je alle onderdelen – zonnepanelen, omvormer(s) én productiemeter – meeneemt en laat opnieuw een AREI-keuring uitvoeren. Zodra dat geregeld is, ben je verplicht jouw nieuwe adres te melden via Mijn Fluvius.

Neem je je zonnepanelen niet mee naar je nieuwe adres, dan wordt de koper van je oude huis de nieuwe eigenaar van de installatie(s). Het enige wat jij hoeft te doen, is ons de nieuwe eigenaar en de meterstand doorgeven via Mijn Fluvius. Dat is meteen ook het platform waarop de nieuwe eigenaar een eigendomsoverdracht kan aanvragen.

De spelregels

Voordat je besluit je zonnepanelen mee te nemen naar je nieuwe adres, is het verstandig om enkele praktische en financiële overwegingen te maken:

  • Controleer of het dak van je nieuwe woning geschikt is voor je bestaande zonnepanelen.
  • Zorg ervoor dat je voldoende budget hebt om de kosten van het demonteren op je oude adres en het installeren en aansluiten op je nieuwe adres van je groene energie-installatie(s) te dekken.
  • Overweeg of je de zonnepanelen meteen naar je nieuwe woning kan verhuizen, of dat je beter een tijdelijke opslagruimte kan regelen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Wil je een grote zonnepaneleninstallatie met een vermogen groter dan 25 kVA verhuizen, dan zijn er specifieke regels van toepassing. Contacteer je klantbeheerder vooraf.

Wat met mijn groenestroomcertificaten?

Groenestroomcertificaten zijn gekoppeld aan de installatie zelf, niet aan een specifieke locatie. Als je besluit te verhuizen en je volledige zonnepaneleninstallatie naar je nieuwe adres meeneemt, blijven je groenestroomcertificaten behouden. Het proces is als volgt:

  • Neem je volledige installatie (zonnepanelen, omvormers en groenestroommeter) mee naar je nieuwe adres.
  • Zorg ervoor dat de installatie op het nieuwe adres opnieuw voldoet aan de wettelijke vereisten, inclusief de AREI-keuring.
  • Meld de verhuis van je installatie via de groene stroom-tool in Mijn Fluvius.

Door deze stappen te volgen, kan je genieten van de voordelen van groenestroomcertificaten op je nieuwe locatie.