Nieuwe zonnepanelen installeren

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

 • Slimme investering
  Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een investering. Met je zelfgeproduceerde energie bespaar je op je energiefactuur en verdien je je zonnepanelen gemiddeld op 8 tot 10 jaar terug.
  Lees meer over de elektriciteitsfactuur. De installateur van je zonnepanelen kan de terugverdientijd berekenen op jouw maat.

De stroom die je met zonnepanelen opwekt, gebruik je het best eerst zelf. Ontdek wat je kan doen met de extra geproduceerde energie

 • Meerwaarde voor je huis
  Huizen met een geïsoleerd dak en zonnepanelen zijn beduidend meer waard dan panden zonder zonnepaneleninstallatie. Potentiële kopers zijn bereid om een meerprijs te betalen voor een energie-efficiënte woning.
 • Groene energie
  In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zijn zon en wind onuitputtelijke energiebronnen. Bovendien zijn zonnepanelen voor 90% recycleerbaar. Door over te schakelen op zonne- of windenergie, werk je dus actief mee aan een schonere wereld met minder CO₂-uitstoot en (kern)afval.
 • Minder afhankelijk van leveranciers
  Veel gezinnen installeren voldoende zonnepanelen om in hun huishoudelijk verbruik te voorzien. Alleen wanneer ze meer verbruiken dan hun installatie opwekt, moeten ze nog stroom aankopen bij hun leverancier. Let op: sinds de vernietiging van het principe van de terugdraaiende teller krijgen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter geen compensatie meer voor de energie die ze in het net injecteren.
 • Energievoorwaarden nieuwbouw
  Sinds 2006 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm (EPB). Een van de EPB-voorwaarden is dat nieuwe woningen minstens 25 kWh/m² hernieuwbare energie moeten opwekken. De plaatsing van zonnepanelen is veruit de goedkoopste en eenvoudigste manier.

Wat heb je nodig voor zonnepanelen?

 • Juiste aansluiting
  Wil je zonnepanelen plaatsen, check dan vooraf bij ons of je huidige elektriciteitsaansluiting geschikt is voor de zonnepaneleninstallatie die je op het oog hebt. Heb je een installatie met een vermogen groter dan 5 kVA? Dan heb je sowieso een driefasige aansluiting nodig. Die kan je aanvragen via onze website.
 • Premie
  Laat je voor het eerst zonnepanelen plaatsen? Sinds 2021 kun je daarvoor een eenmalige premie aanvragen. We betalen je premie uit na de plaatsing van je digitale meter. Dit gebeurt automatisch nadat je je zonnepanelen geïnstalleerd en bij ons gemeld hebt en goedgekeurd is.
  Let op, deze premie is niet geldig indien het gaat om zonnepanelen bij nieuwbouw.
  Vraag hier je premie voor zonnepanelen aan
 • Melden
  Wie zonnepanelen plaatst, is verplicht dit bij ons te melden. Lees meer over de melding van je zonnepanelen.

Wat is injectie?

Wanneer je zelfgeproduceerde energie niet zelf gebruikt, kun je die teruggeven aan het net. Dit noemen we injectie.
Wek je zelf energie op? Dan is het in jouw voordeel om zoveel mogelijk energie te verbruiken als de zon schijnt. Zo heb je het elektriciteitsnet immers minder nodig, wat een positieve invloed heeft op jouw factuurbedrag. Je energiefactuur wordt immers berekend volgens je werkelijke gebruik.
Wie toch nog zelfgeproduceerde elektriciteit ‘over’ heeft, kan die terug in het net injecteren en ‘verkopen’ aan zijn energieleverancier. Hiervoor contacteer je het best je energieleverancier, om een ‘teruglevercontract’ af te sluiten.
Tarieven vergelijken kan met de V-test van de VREG.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof in verband met de terugdraaiende teller heeft geen impact op wie na 1 januari 2021 zonnepanelen kocht. Wie nu zonnepanelen plaatst, heeft sowieso geen recht meer op een terugdraaiende teller.

Op welke premies heb ik recht?

Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering. Omdat je hiermee ook overschakelt op zonne-energie en dus actief meewerkt aan een schonere wereld, ondersteunen we dit met verschillende soorten premies.

 • Premie bij aankoop zonnepanelen
  Heb je beslist om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan kan je bij ons een premie aanvragen. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden.
 • Retroactieve investeringspremie (RAI) voor zonnepanelen
  De beslissing van het Grondwettelijk Hof om in Vlaanderen de terugdraaiende teller af te schaffen, betekent voor velen een financieel rendementsverlies. De Vlaamse overheid compenseert dit met de retroactieve investeringspremie (RAI).
  Let op: de indieningstermijnen zijn beperkt en je moet de installatie aan ons gemeld hebben en deze moet goedgekeurd zijn.