Warmtefactuur begrijpen en betalen

Als je aangesloten bent op een warmtenet, ontvang je 3 verschillende facturen.

  1. De voorschotten
  2. De jaarafrekening
  3. De slotfactuur (bij het beëindigen van je contract)

Voorschotten

Voorschotten worden steeds maandelijks verzonden. Was je al klant voor een volledig verbruiksjaar? Dan berekenen wij het voorschot op het moment dat we je jaarafrekening opmaken. Dit doen we op basis van het verbruik dat we kennen via je jaarafrekening, de geldende prijzen, eventuele aangekondigde prijswijzigingen van de distributienetten of de overheid.

Ben je nieuwe klant of nog geen volledig jaar klant? Dan maken wij een inschatting op basis van de gegevens die we kennen (gesloten/open bebouwing, oppervlakte van je woning, aantal inwoners...)
 

Jaarlijkse afrekening

Je afrekening bestaat uit 2 componenten: 

  • Het vastrecht 
  • De verbruikskosten

Vastrecht

Het vastrecht is de jaarlijkse vaste bijdrage voor de kosten van de metering, de bouw en het onderhoud van het warmtenet.

Verbruik

Je werkelijk verbruik wordt verrekend aan de hand van je meterstanden. We kijken naar het verschil  tussen de eind- en begindatum.

Warmtefacturen betalen

Je kan zelf een domiciliëring aanvragen door het Europees domiciliëringsmandaat in te vullen. Wij regelen dit dan verder samen met je bank. 

Van zodra de domiciliëring actief is, wordt het geld automatisch van je rekening afgehouden. In afwachting van de activering dien je je openstaande facturen via overschrijving te betalen.

Veel gestelde vragen facturen warmtenet

Is je afrekening hoger dan je maandelijkse voorschot?

Dat komt omdat je verbruik hoger is dan het bedrag van al je voorschotfacturen, binnen de verbruiksperiode van je jaarafrekening, samengeteld.

Is je afrekening lager dan je maandelijkse voorschot?

Dan was de kost voor je energieverbruik van het voorbije jaar correct ingeschat.

Krijg je terug op je afrekening?

Dan was de kost voor je energieverbruik van het voorbije jaar te hoog ingeschat. Het teveel betaalde bedrag word je terugbetaald indien er geen openstaande facturen aanwezig zijn.