Veelgestelde vragen over verhuizen

Kan ik mijn zonnepanelen tijdelijk stockeren?

Als je je zonnepanelen niet meteen mee kan nemen naar je nieuwe adres, dan kan je ze inderdaad best stockeren. Het stockeren van je zonnepanelen moet je melden, zodat we jouw installatie tijdelijk buiten gebruik kunnen plaatsen. Zodra je de installatie weer in dienst wil laten nemen, moet je wel een nieuwe AREI-keuring laten uitvoeren en je zonnepanelen opnieuw melden 

 

Wanneer moet je het energiedocument invullen en aan de energieleverancier bezorgen?

Dat moet je doen in volgende situaties:  

  • Verhuizing (voor de vorige en nieuwe woning) 
  • (Ver)koop/(ver)huur van een gebouw 
  • Echtscheiding 
  • Overlijden

TIP: Voor elke situatie kan je via de verhuisplanner snel nakijken welke stappen je precies moet ondernemen. 

Waarom moet ik de energieleverancier waarschuwen?

Dat moet je doen opdat de energieleverancier een slotfactuur kan opmaken voor je oude adres en de facturatie op je nieuwe adres opstarten. Daarvoor moet je de meterstanden van de meter(s) van je oude adres en de meterstanden van de meter(s) van je nieuwe adres doorgeven via het energieovernamedocument. (energieovernamedocument voor prosumenten)

Geef je je meterstanden niet correct door aan je energieleverancier, dan zal Fluvius je verbruik inschatten. Opgelet: daardoor kan een deel van het verbruik van de vorige bewoner aan jou worden aangerekend of omgekeerd. En dan betaal je eigenlijk voor de energie die door de nieuwe bewoners wordt verbruikt … 

Als je je verhuis niet meldt aan de energieleverancier, dan kan bovendien het energieverbruik op je oude adres ook na je verhuis nog aan jou worden gefactureerd. En als je je nieuwe adres niet doorgeeft, loop je zelfs het risico dat de elektriciteit en/of aardgas wordt afgesloten. 


Heb je een digitale meter? Vul het energieovernamedocument ook in. Vooral de datum van verhuis heeft in dit geval juridische waarde. Een automatische uitlezing van meterstanden op afstand krijgt wel voorrang.

Hoe zit het met de verhuis van een bedrijf?

Ook als je bedrijf verhuist, moet je de energieleverancier(s) op de hoogte brengen. Meer daarover kan je hier lezen.

Wat als je naar Brussel of Wallonië verhuist?

Ook dan werk je met het energieovernamedocument. (energieovernamedocument voor prosumenten) Als je naar het Waalse gewest verhuist, dan wordt CWaPE jouw nieuwe netbeheerder in de plaats van Fluvius. In Brussel wordt dat dan Brugel

Heb je een digitale meter? Vul het energieovernamedocument ook in. Vooral de datum van verhuis heeft in dit geval juridische waarde. Een automatische uitlezing van meterstanden op afstand krijgt wel voorrang.

Wat als je nieuwe woning nog niet is aangesloten op het net?

Heb je nog geen aardgas of elektriciteit in je nieuwe huis? Vraag hier een aansluiting op het net aan.

Of zijn de meters op je nieuwe adres nog niet aangesloten? Neem dan contact met ons op om ze te openen.

Heb je nog geen energieleverancier? Dan moet je een contract afsluiten met een energieleverancier naar keuze. De meest voordelige leverancier voor je nieuwe adres kan je trouwens makkelijk terugvinden via de V-test. Geef de nieuwe energieleverancier ook meteen de informatie mee die in het energieovernamedocument (energieovernamedocument voor prosumenten) staat – zo voorkom je fouten. 

 

Heb je een digitale meter? Vul het energieovernamedocument ook in. Vooral de datum van verhuis heeft in dit geval juridische waarde. Een automatische uitlezing van meterstanden op afstand krijgt wel voorrang.

Stijgt mijn huis in waarde als ik de zonnepanelen achterlaat?

Een woning met zonnepanelen stijgt inderdaad in waarde. Investeren in zonnepanelen en daarna verhuizen hoeft dus zeker geen nadelige stap te zijn.

Hoe bereken ik de (extra) verkoopwaarde van mijn installatie?

Dat kan je doen door bv. de aankoopprijs, de jaarlijkse opbrengst van de elektriciteitsproductie en de (eventuele) groenestroomcertificaten op te tellen. Hou ook rekening met de ouderdom van de panelen (die gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan) en de omvormer (die om de 10 jaar moet worden vervangen). 

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Normaal gezien niet. Zodra je de wijziging van de eigenaar van de zonnepanelen doorgeeft, ontvangt die vanaf die datum de groenestroomcertificaten. Wil je ze toch (gedeeltelijk) behouden, kan je natuurlijk wel altijd iets regelen met de koper. Meer over wat er gebeurt met de groenstroomcertificaten bij een verhuis kan je hier lezen.

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen verhuis?

De certificaten zijn onlosmakelijk verbonden met de installatie. Als je de installatie verhuist, gaan de groenestroomcertificaten dan ook gewoon mee en de teller telt op je nieuwe adres gewoon verder waar hij gestopt was.  

Belangrijk is dat je de volledige installatie (zonnepanelen, omvormers en de groenstroommeter) mee verhuist. Laat je een deel achter van de installatie, dan verlies je je recht op groenestroomcertificaten. 

Ik verhuis, wat moet ik doen?

Als je verhuist, is het cruciaal dat je je meterstanden doorgeeft aan je energieleverancier. Dat geldt niet alleen als je verhuist, maar ook bij de (ver)koop van een woning, een echtscheiding of een overlijden. 

 

Vul samen met de nieuwe bewoner of eigenaar elk een energieovernamedocument (energieovernamedocument voor prosumenten) in,  onderteken het en bewaar elk een exemplaar. Zo verzamel je alle relevante informatie en vermijd je later discussies over de juiste meterstanden. Bezorg (een kopie van) het overnamedocument aan je energieleverancier(s), zodat hij een eindafrekening kan maken voor het verbruik op het oude adres. 

 

Heb je een digitale meter? Vul het energieovernamedocument ook in. Vooral de datum van verhuis heeft in dit geval juridische waarde. Een automatische uitlezing van meterstanden op afstand krijgt wel voorrang.

Hoe vul je het energieovernamedocument in als je verhuist?

Kan ik mijn bestaande installatie opnemen in de EPB-aangifte van mijn nieuwe woning?

Je verliest het recht op groenestroomcertificaten als je een bestaande installatie mee verhuist en laat opnemen in de EPB-aangifte van je nieuwe woning. Wil je ze toch blijven ontvangen? Neem je zonnepanelen dan niet op in de EPB-aangifte. 

Wat gebeurt er met de budgetmeter(s) als ik verhuis?

Als je een budgetmeter hebt en je verhuist, dan schakelen we de budgetmeter op de oude woonplaats uit. Op de nieuwe woonplaats plaatsen we dan opnieuw een budgetmeter.

Heb je zelf geen budgetmeter maar verhuis je naar een woning met een budgetmeter? Dan nemen we de geplaatste budgetmeter niet weg, maar werkt deze verder als een gewone gasmeter of een elektriciteitsmeter met tweevoudig uurtarief.