Verbruik opvolgen

Meten is weten, en dat geldt ook voor je energieverbruik. Zo vermijd je niet alleen een onaangename verrassing als je de eindfactuur van je energieleverancier ontvangt, je zal ook vanzelf een stuk bewuster met je energie omgaan.

Ik heb een digitale meter

Als je een digitale meter hebt, kan je op Mijn Fluvius elke dag een nieuwe update van je energieverbruik raadplegen.
Fluvius leest de verbruiken vanop afstand uit de meter en stelt die zo online ter beschikking.
Omwille van de privacy zijn er een aantal voorwaarden en stappen die je moet volgen:

afbeelding van een digitale meter met elektronisch display, gele drukknop en ingang gebruikerspoort
 • Eerst registreren
  Alles begint met een éénmalige registratie met je eID of Itsme. Zo kan je een e-mailadres en wachtwoord registreren waarmee je later gemakkelijk op Mijn Fluvius kan aanmelden.
 • Dan aanvragen
  Eens aangemeld op Mijn Fluvius, kan je verbruikshistoriek aanvragen. Hou de EAN-codes van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting bij de hand. Deze kan je terugvinden op de energiefactuur.
  Als je een aanvraag doet en het energiecontract staat op naam van iemand anders, dan vragen wij via e-mail of brief eerst toestemming aan die persoon of organisatie voordat jij de verbruikshistoriek kan bekijken. Dat kost even tijd maar is éénmalig.

Het kan tot 72 uur duren vooraleer een nieuwe digitale meter in ons systeem geregistreerd staat. Werd je digitale meter nog maar pas geplaatst? Wacht dan een paar dagen om je verbruikshistoriek aan te vragen. Bij grote wegenwerken of vernieuwing van de nutsleiding in je straat zijn je digitale meters pas zichtbaar in Mijn Fluvius aan het einde van de werken.

 • En daarna aan de slag!
  Vanaf nu is de verbruikshistoriek opvragen een koud kunstje. Je kan je eenvoudig aanmelden en je verbruikshistoriek bekijken. Grafieken vertellen je in één oogopslag alles over je verbruik, en je kan er ook een rapport van downloaden.

Wie heeft er toegang tot mijn verbruiksgegevens?

Staat het energiecontract van een aansluiting op jouw naam? Dan ben jij de houder van het energiecontract. Jij blijft dan altijd zelf eigenaar van de verbruikshistorieken van je digitale meters voor elektriciteit en gas. Je kiest zelf wie je toegang wil geven tot deze informatie.
Wil je een overzicht krijgen van wie toegang heeft tot je verbruiken? Vraag hier je overzicht aan!

Ik heb een mechanische meter

Via de verbruikswijzer kan je je meterstanden voor elektriciteit en aardgas ingeven en deze maandelijks opvolgen. Ook biedt het de mogelijkheid om te vergelijken hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde gezin binnen dezelfde situatie.

elektriciteitsmeter met dubbel mechanisch telwerk en ingebouwde draaischijf. Op de foto zie je naast een zonnetje het dagtelwerk en naast het maantje het nachttelwerk

De meterstanden die je invoert in deze applicatie gebruiken we niet om over te maken aan energieleveranciers voor facturatie.

Verbruikshistoriek mechanische meter

Ben je op zoek naar je historische verbruiksgegevens van de laatste 3 jaar? Dan kun je die het snelst terugvinden op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. Kan je die niet onmiddellijk terugvinden, dan kan je ook bij Fluvius gratis een overzicht vragen.

Mogelijk kan je jouw verbruikshistoriek niet online opvragen via de onderstaande links. In dat geval neem je best telefonisch contact op via 078 35 35 34.

Ook als bedrijf kan je je verbruikshistoriek raadplegen via onze handige tool.