Verbruik opvolgen

Meten is weten! Dat geldt zeker voor je energieverbruik. Door regelmatig je verbruik op te volgen ga je vanzelf een stuk bewuster met je energie om. En je vermijdt verrassingen op je afrekeningsfactuur van je energieleverancier.

Ik heb een digitale meter

Wie heeft er toegang tot mijn verbruiksgegevens?

Als houder van het energiecontract, blijf je altijd zelf eigenaar van de verbruikshistorieken van je digitale meters voor elektriciteit en gas. Je kiest zelf wie je toegang wil geven tot deze informatie.

Wil je een overzicht krijgen van wie toegang heeft tot je verbruiken? Vraag hier je overzicht aan!

afbeelding van een digitale meter met elektronisch display, gele drukknop en ingang gebruikerspoort

Als je een digitale meter hebt, kun je op ons energieportaal elke dag een nieuwe update van je energieverbruik raadplegen. Fluvius leest de verbruiken vanop afstand uit de meter en stelt die zo online ter beschikking. Omwille van de privacy zijn er een aantal voorwaarden en stappen die je moet volgen.

 • Eerst registreren
  Alles begint met een éénmalige registratie met je eID of Itsme. Zo kan je een e-mailadres en wachtwoord registreren waarmee je later gemakkelijk op het portaal kan aanmelden.
   
 • Dan aanvragen
  Eens aangemeld op het energieportaal, kun je de EAN-codes waarvan je de verbruiksgegevens wil raadplegen toevoegen en een aanvraag indienen. Op jouw elektriciteitsfactuur staan alle gegevens die je nodig hebt. De verbruiksgegevens geregistreerd door de digitale meters zijn persoonsgegevens van de houder van het energiecontract. Dat kan jijzelf zijn maar ook iemand anders, zoals je partner, ouder, zoon of dochter. Zodra je een aanvraag indient, ontvangt die persoon een e-mail of brief waarmee hij of zij toestemming kan geven. Dat kost even tijd maar is éénmalig.

  Let op: het kan tot 72 uur duren vooraleer een nieuwe digitale meter in ons systeem geregistreerd staat. Werd je digitale meter nog maar pas geplaatst? Wacht dan een paar dagen om je  verbruiksinfo op te vragen. Bij grote wegenwerken of de vernieuwing van de nutsleiding in je straat worden je digitale meters pas zichtbaar in ons portaal aan het einde van de werken.
   
 • En daarna aan de slag!
  Vanaf nu is de verbruikshistoriek opvragen een koud kunstje. Je kunt je eenvoudig aanmelden en je verbruiksgegevens opvragen. Grafieken vertellen je in één oogopslag alles over je verbruik, en je kan er ook een rapport van downloaden.

Ik heb een mechanische meter

elektriciteitsmeter met dubbel mechanisch telwerk en ingebouwde draaischijf. Op de foto zie je naast een zonnetje het dagtelwerk en naast het maantje het nachttelwerk

Verbruikshistoriek

Ben je op zoek naar je historische verbruiksgegevens van de laatste 3 jaar? Dan kun je die het snelst terugvinden op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. Kun je die niet onmiddellijk terugvinden, dan kun je ook bij Fluvius gratis een overzicht vragen.

Mogelijk kun je jouw verbruikshistoriek nog niet online opvragen via de onderstaande links. In dat geval neem je best telefonisch contact op via 078 35 35 34