In dit dossier

Digitale meters en zonnepanelen? Dit moet je weten!

Digitale meters en zonnepanelen? Dit moet je weten!

Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd voor 1 juli 2019?

Had je al zonnepanelen voor 1 juli 2019? Dan komen we voor 31 december 2022 bij je langs om je energiemeters te vervangen. Uiteraard krijg je vooraf van ons een persoonlijk bericht.

 • Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Daar wijzigt niets aan.
 • Ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).
 • Elke Vlaamse prosument kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van de terugdraaiende teller. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking. Met een terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.
 • Zijn de 15 jaar voorbij? Dan kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe tariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als je dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig. Dit voordeel bereken je via de simulator van de VREG.
 • Vanaf 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe tariefsysteem. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief. Hoe je je overstap precies kunt aanvragen bij Fluvius wordt voor 1 juli 2019 nog uitgewerkt.

 

  Van plan zonnepanelen te installeren?

  Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen? Goed idee!

  • Na de aanmelding van je installatie kom je vanzelf op onze radar voor de plaatsing van digitale meters. Ook dan krijg je vooraf een persoonlijk bericht van Fluvius om een afspraak te maken.
  • Nog tot 31 december 2020 kun je kiezen voor het principe van de terugdraaiende teller, geldig voor 15 jaar (zie boven).
  • Laat je pas na 31 december 2020 zonnepanelen plaatsen? Dan kom je automatisch terecht in het nieuwe tariefsysteem met netkosten op basis van je werkelijke afname.

  Veelgestelde vragen over digitale meters en zonnepanelen

  1. Betaal ik met mijn digitale meter ook nog een prosumententarief?

  Vanaf 1 juli 2019 krijg je als prosument met een digitale meter de keuze tussen twee opties:

  1. Terugdraaiende teller op alles en je betaalt ook het prosumententarief.
  2. Terugdraaiende teller, behalve op het distributienettarief en je betaalt netkosten op wat je werkelijk van het net afneemt

  Bij de plaatsing van de digitale meter, zal optie 1 standaard ingesteld worden. Hoe je je overstap naar optie 2 kunt aanvragen bij Fluvius wordt voor 1 juli 2019 nog uitgewerkt. Als je kiest voor het nieuwe systeem (optie 2), dan kan je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.

  2. Wat kies ik best: de terugdraaiende teller met prosumententarief, of het nieuwe tariefsysteem?

  Via de VREG-simulator kun je nakijken welke optie voor jou het beste is. Hoe minder stroom je van het net moet afnemen of hoe groter je % gelijktijdigheid, hoe interessanter het wordt om in het nieuwe systeem (optie 2) te stappen.

  3. Wat gebeurt er met mijn opgebouwde productieoverschot als mijn klassieke elektriciteitsmeter wordt vervangen door een digitale meter?

  Dat blijft van kracht. We bewaren het ‘eindsaldo’ van de klassieke meter en verrekenen dit met het ‘saldo’ op de digitale meter bij de eerstvolgende jaarafrekening. We blijven dus dezelfde werkwijze toepassen zoals nu ook al het geval is als we op ons initiatief een metervervanging uitvoeren.

  Staat het antwoord op jouw vraag niet in de lijst hierboven? Raadpleeg dan zeker ook onze uitgebreide vragenlijst over de digitale meter.