Kan ik een digitale meter weigeren?

Ben jij al mee met de stroom? Elke zet telt voor een groot effect.

Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.

Heb je zonnepanelen geïnstalleerd voor 2021 en een klassieke elektriciteitsmeter, dan bieden we je de mogelijkheid aan om een digitale meter te laten plaatsen als we in jouw buurt digitale meters plaatsen. Je kan dan ook de retroactieve investeringspremie aanvragen. Wanneer je niet ingaat op dit aanbod, kan je de plaatsing nog uitstellen tot 1 januari 2025.

Alleen als het technisch niet anders kan (bv. bij spanningswijzigingen, werken in de straat, een defecte meter …), als je na 1 januari 2021 een nieuwe zonnepaneleninstallatie laat plaatsen of als de zonnepaneleninstallatie ouder is dan 15 jaar, krijg je als eigenaar van zonnepanelen wel meteen een digitale meter.

Kan ik de digitale meter weigeren omdat ik elektrosensitief ben?

De stralingswaarden van de Vlaamse digitale meters liggen onder de Europese en Vlaamse norm (zie stralingsrapport: Elektrische veldmetingen van een digitale elektriciteitsmeter en een digitale gasmeter).

Meer info over elektrogevoeligheid vind je op de website van het Vlaamse departement Omgeving.

Bijkomende info over stralingsonderzoek vind je op https://researchportal.be/.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof verplicht ons om een bekabelde versie te voorzien. Op dit moment hebben we die bekabelde oplossing nog niet, die is er pas vanaf januari 2023. We kunnen ook jouw digitale meter niet vervangen door een klassieke meter, eenvoudig omdat we die niet meer hebben. We onderzoeken wel samen met de meterleveranciers hoe we die bekabelde oplossing sneller kunnen aanbieden. Zodra de oplossingen concreet zijn uitgewerkt, vind je op onze website meer info hierover.

Meetinstrumentenrichtlijn (MID) certificaten Keuringsattesten
T211 T211
S211 S211