Architecturale verlichting

Mooi verlichte gebouwen, monumenten of kunstwerken verlenen extra cachet aan elke stad of gemeente en zorgen voor extra sfeer. Monumentverlichting ondersteunt de bestaande straatverlichting. Architecturale verlichting verhoogt de esthetische waarde van bv. een gebouw. Steden en gemeenten kunnen hiervoor beroep doen op Fluvius.

Wat is architecturale verlichting?

Architecturale verlichtingsinstallaties geven monumenten zoals gebouwen, een standbeeld of een kunstwerk extra uitstraling. Meer nog dan het gebouw te verlichten, gaat het hier om het creëren van accenteffecten die elementen van de architectuur versterken.

De verlichte Broeltorens in Kortrijk
Verlicht Centraal Station Antwerpen
Verlichte Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Wat doet Fluvius?

Fluvius adviseert steden en gemeenten bij de plaatsing van architecturale verlichting. Welk type verlichting, welke plaats, welke lichtsterkte, … – we bespreken het in detail met het lokale bestuur vooraleer over te gaan tot de uitvoering van het plan.

Daarnaast staat Fluvius in voor de coördinatie en uitvoering van de werken die nodig zijn om de architecturale verlichtingsinstallaties te installeren. Ook het onderhoud en herstellen van deze installaties behoort tot ons takenpakket.

Verschillende types architecturale verlichting

Verlichte Sint-Baafskathedraal in Gent
Verlichte mijntoren op C-mine in Genk
Het verlichte stadhuis van Antwerpen
Verlichte OLV-toren en Grote Markt in Antwerpen
Verlichte stadhuis van Leuven