Maak je digitale meter slim

Wat betekent ‘mijn digitale meter slim maken’?

Op je digitale meter kan je (gratis of betalende) online apps aansluiten die je energieverbruik overzichtelijk maken. Deze toepassingen – bv. een app op je smartphone of een slimme thermostaat – krijgen data door van de digitale meter en helpen jou je energieverbruik op te volgen en bij te sturen.

Zo kan je bv. sluipverbruik (wanneer elektrische toestellen onnodig non-stop werken) traceren of het verbruik van bepaalde huishoudtoestellen meten.

De aansluiting van deze ‘slimme’ toepassingen gebeurt via de gebruikerspoorten van je digitale elektriciteitsmeter.

Vergelijk de mogelijkheden op maakjemeterslim.be

Wat zijn de gebruikerspoorten van je digitale meter?

De gebruikerspoorten van een digitale elektriciteitsmeter

Onder het gele klepje van je digitale elektriciteitsmeter zitten 2 gebruikerspoorten, de P1- en de S1-poort. Via deze gebruikerspoorten kan je slimme toepassingen aansluiten. Beide gebruikerspoorten zijn complimentair en geschikt voor verschillende toepassingen.

De P1-poort stuurt per seconde de elektriciteitsdata en per 5 minuten de gasdata rechtstreeks uit. De digitale gasmeter stuurt de gasdata door via de digitale elektriciteitsmeter. Via de P1-poort zijn je verbruik (kWh), actief vermogen (kW) en enkele kwaliteitsgegevens beschikbaar.

Via de ‘snelle’ S1-poort worden ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie ter beschikking gesteld aan een slimme app of thermostaat. Op die manier kan je gedetailleerde verbruiksfeedback en sturing mogelijk maken.

Hoe activeer of deactiveer ik de gebruikerspoorten van mijn digitale meter?

Om je gebruikerspoorten te openen, of daarna opnieuw te sluiten, moet je een aanvraag indienen. De P1- en S1-poorten worden altijd samen geactiveerd of gedesactiveerd.

Belangrijk: de gegevens van je aanvraag moeten overeenstemmen met je contract bij je energieleverancier.

Haal er dus best een recente elektriciteitsfactuur bij. Zo dien je je aanvraag in met de juiste informatie.
We hebben ook je rijksregisternummer nodig om je identiteit te verifiëren. Hou dus ook je identiteitskaart bij de hand.

Let op: het kan tot 72 uur duren vooraleer een nieuwe digitale meter in ons systeem geregistreerd staat. Werd je digitale meter nog maar pas geplaatst? Wacht dan best een paar dagen om je gebruikerspoorten te activeren.
 

Activeer of desactiveer de gebruikerspoorten van digitale meter

Wie heeft toegang tot de gebruikerspoorten van mijn digitale meter?

Als netgebruiker blijf je altijd zelf eigenaar van alle gegevens uit de gebruikerspoorten van je digitale meter. Je kiest zelf wie je toegang geeft tot die informatie, bv. voor de aansluiting van een energie-app of -dienst.

Met de EAN-code van je aansluiting kan je een overzicht aanvragen van iedere actieve toegang en datadienst op jouw digitale meter. We sturen dit overzicht alleen naar de persoon die vermeld staat op het energiecontract.

Bij Fluvius willen we graag samenwerken met ‘slimme’ partners om de digitale meter maximaal te laten renderen.

Ben je aannemer, aardgas- of elektriciteitsinstallateur, appbouwer of ontwikkelaar van slimme thermostaten?

Ontdek hoe we kunnen samenwerken.