De digitale meter: beter voor de planeet, beter voor je energieverbruik

Om de opwarming van de aarde te beperken, moeten we met z’n allen zuiniger, slimmer en groener omgaan met energie.

De energietransitie is broodnodig en de digitale meter maakt het haalbaar én betaalbaar voor ons allemaal.

Ontdek hoe hij dat doet en welke voordelen de digitale meter jou nu al oplevert.

 

Alles wat je over de digitale meter moet weten

Wat is de energietransitie?

Vandaag rekenen we voor ons energiegebruik nog te vaak op fossiele brandstoffen. We koken bijvoorbeeld op aardgas, verwarmen met stookolie of rijden rond in een diesel- of benzineauto.

Om energie te halen uit die fossiele brandstoffen, worden ze verbrand. Daarbij komt een grote hoeveelheid CO₂ vrij. Het zijn namelijk vooral die broeikasgassen die onze aarde gevaarlijk snel opwarmen en voor ernstige problemen zorgen. Je staat er misschien niet bij stil, maar zo brengen we elke dag schade toe aan ons klimaat. De klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder en de gevolgen drastischer. Hevige overstromingen en periodes van droogte wisselen elkaar af.

Om de klimaatopwarming te beperken, moeten we ons hele energiesysteem omgooien. Het uitgangspunt: stoppen met energie op te wekken uit fossiele brandstoffen. We halen onze stroom beter uit energiebronnen die nooit uitgeput raken én die geen schadelijk effect hebben op onze planeet, zoals zon en wind.

Dat is de energietransitie: een algemene overstap van ons energieverbruik uit fossiele brandstoffen naar zuiniger en slimmer omgaan met groene, hernieuwbare energie. Elke stap telt voor een groot effect.

Wat doet de digitale meter precies?

De digitale meter is een elektronische meter die je traditionele gas- en elektriciteitsmeter vervangt. Die oude, analoge meters registreerden je energieverbruik, maar verder deden ze niets. Met de digitale meter is veel meer mogelijk:

  • hij stuurt je meterstanden automatisch door naar Fluvius, je hoeft niets te doen
  • je krijgt inzicht in je energieverbruik, zelfs per kwartier,
  • je sluit er makkelijk smartphone-apps, een ‘slimme’ thermostaat of andere toestellen op aan om nog meer inzicht te krijgen in je dagelijkse verbruik en je toestellen slim aan te sturen.

Al meer dan een miljoen Vlaamse gezinnen hebben ondertussen een digitale meter in huis . Vraag je een nieuwe elektriciteitsaansluiting aan, bijvoorbeeld als je (ver)bouwt, dan installeert Fluvius sowieso een digitale meter. Maar ook alle andere gezinnen in Vlaanderen krijgen één voor één een digitale meter. Dat is trouwens volledig gratis. Ontdek wanneer jij aan de beurt bent.

Ik loop niet elke dag voorbij mijn meterkast in de kelder. Meterstanden doorgeven? Dat vergat ik wel eens. Met mijn digitale meter is dat verleden tijd: alles verloopt automatisch.

Jessica Baeten

Klant bedient een digitale meter

Waarom is de digitale meter zo belangrijk?

In de toekomst zullen we meer elektriciteit nodig hebben, denk maar aan de forse opmars van elektrische wagens. En we zullen zelf ook meer groene stroom produceren met zonnepanelen en windmolens. Dit alles zorgt ervoor dat we de Vlaamse elektriciteitsnetten in de nabije toekomst zwaarder zullen belasten.

Om dat extra elektriciteitsverbruik en de opwekking van groene stroom op te vangen, kunnen we overal in Vlaanderen het net versterken met extra kabels en apparatuur. Dat vraagt een enorme investering, waardoor ook de distributienetkosten op je energiefactuur flink de hoogte zouden kunnen in gaan.

Dankzij de digitale meter kunnen we dat vermijden. Hij helpt ons het energieverbruik te spreiden in de tijd, en levert ons waardevolle informatie om de elektriciteitsnetten slim te beheren. Zo zullen we gericht investeren waar het écht nodig is en blijft de energietransitie haalbaar én betaalbaar voor ons allemaal.

Welke voordelen biedt de digitale meter je?

Met de digitale meter volg je je energieverbruik op de voet. Je kan precies zien hoeveel energie je verbruikt. Je hoeft zelfs niet naar de kelder, hal of garage: surf gewoon via je computer, smartphone of tablet naar ons online platform Mijn Fluvius – wanneer je maar wilt! Een stijging in je energieverbruik? Die heb je dus meteen gespot. Zo sta je bij je eindafrekening niet meer voor onaangename verrassingen.

Zuiniger: minder verbruik = meer grip op je kosten, minder CO₂-uitstoot

Als je weet wanneer je het meeste energie verbruikt en welke energievreters je in huis hebt, kan je je gedrag aanpassen. Kies bijvoorbeeld bewust voor zuinigere huishoudtoestellen en verlichting. Ga ook na of een BENOvatie nodig is.

Je energieverbruik opvolgen is eenvoudig via het online platform Mijn Fluvius. Hoe gebruik je dat? Volg het stappenplan en bekijk onze handige filmpjes.

Tip: Controleer hoeveel energie je ’s nachts hebt verbruikt of na een vakantie. Zo krijg je zicht op je sluimerverbruik. Pak je dat aan, dan kan je zeker wat energie besparen. De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt!

Slimmer: een slimme digitale meter = energie sturen en spreiden

Wil je nog meer uit je digitale meter halen, maak er dan zelf een ‘slimme’ meter van. Zo kan je er handige smartphone-apps, een slimme thermostaat of andere toestellen op aansluiten. Het voordeel? Je krijgt een nog gedetailleerder inzicht in je energieverbruik, en sommige toestellen kan je op die manier nu al automatisch of van op afstand aansturen.

Om je digitale meter ‘slim’ te maken, sluit je er slimme toestelletjes op aan via de gebruikerspoorten. Die zitten onder het gele klepje. Ontdek hier hoe het werkt.

Tip: Gebruik je slimme digitale meter om je energieverbruik het hele jaar op te volgen. En kies om bijvoorbeeld je huishoudtoestellen enkel te laten draaien op de meest voordelige tijdstippen. Door je energie slim te spreiden, bespaar je actief.

Groener: een slimme digitale meter = optimaal hernieuwbare energie inzetten

Slimmer en groener energieverbruik gaan hand in hand. Met een digitale meter stap je voordelig over naar hernieuwbare energie. Als je een dynamisch energiecontract hebt, kan je automatisch je verbruik verschuiven naar momenten waarop veel zonne- of windenergie beschikbaar is – en dus ook de energieprijs lager is.

De volgende jaren komen er alleen maar mogelijkheden bij om je toestellen slim aan te sturen, je energieverbruik te controleren, hernieuwbare energie op te wekken en op te slaan, en nog véél meer. Met de digitale meter ben je klaar voor het energiesysteem van de toekomst: hij zal je helpen om die nieuwe duurzame toepassingen vlot op elkaar af te stemmen.

Tip: Als je zonnepanelen hebt, dan helpt de digitale meter je je eigen hernieuwbare energie efficiënt in te zetten.
Hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe minder je betaalt.

Met de digitale meter zit jij aan het stuur van je energieverbruik - net als één van onze klanten

Kijk even mee hoe één van onze klanten dankzij de digitale meter baas werd over haar energieverbruik.

Onze Fluvius-expert toonde haar hoe zij haar verbruik echt kon leren kennen én hoe zij er meteen mee aan de slag kon.

Wil je meer weten over de digitale meter?

‘Mee met de stroom’: elke inspanning telt in de energietransitie

Als we allemaal een stukje zuiniger, slimmer en groener energie gebruiken, zorgen we samen voor een duurzame toekomst.

Met de informatiecampagne ‘Mee met de stroom’ tonen Fluvius en de Vlaamse overheid hoe ook jij makkelijk kan bijdragen aan de energietransitie.

Surf naar meemetdestroom.be voor meer informatie en praktische tips.