Wat is de rol van mijn leverancier bij energiedelen?

  • Je leverancier verwerkt de resultaten van energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop en doet een verrekening van de geleverde energie met de gedeelde energie. Dit hoeft niet noodzakelijk op eenzelfde moment van of via dezelfde weg als de facturatie van de afname (zie: ‘Wat betekent energiedelen voor mijn factuur?’)
  • Om te kunnen deelnemen aan energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop, moet bij een digitale meter het zogenaamde meetregime 3 actief zijn. Dit betekent dat de meter kwartierwaarden uitleest en doorstuurt naar de leverancier (en beheerder). Elke deelnemer vraagt de activatie daarvan aan bij de eigen leverancier. (Andere voorwaarden voor deelname vind je terug op de afzonderlijke pagina’s van elk type energiedelen.)
    Een AMR-meter meet automatisch kwartierwaarden, hiervoor moet je dus geen activatie aanvragen.

Wat is meetregime 3?

Door meetregime 3 te activeren, geef je de toestemming om de kwartierwaarden van je digitale meter uit te lezen voor gebruik in marktprocessen. Eenmaal per dag krijgt Fluvius jouw kwartierwaarden door en gebruikt die voor de maandelijkse berekening van de uitgewisselde energie binnen je energiedeelgroep. Vervolgens sturen we de kwartierwaarden door naar je leverancier, zodat die een verrekening kan doen van de afgenomen of geïnjecteerde energie met de gedeelde energie.