Hoe leer je je eigen verbruik kennen?

Via Mijn Fluvius

Wil je je energieverbruik opvolgen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen nood, we loodsen je stap voor stap door Mijn Fluvius, onze gratis online klantenzone. Zo krijg je inzicht in je verbruik en leer je je pieken kennen. Hiermee kan je dan aan de slag om je gebruik van bepaalde apparaten bij te sturen en zo je verbruik meer te spreiden.

  • De eerste stap is naar mijn.fluvius.be surfen en je registreren. Heb je al een account? Dan hoef je je enkel maar aan te melden.
  • Daarna kies je voor elektriciteit wanneer je inzichten wil krijgen voor het capaciteitstarief. Je krijgt vervolgens standaard een overzicht van je verbruik op weekbasis
  • Je kan je verbruiksgegevens per dag (tot 24 uur eerder), maand of jaar raadplegen, zo herken je misschien patronen in je verbruik en pieken. Zo kan je meteen aan de slag met het verlagen van je pieken of sluimerverbruik te verminderen.

Alles nog eens rustig nalezen? Dat kan op onze themapagina over het online opvolgen van je energiegebruik in Mijn Fluvius.

Heb je nog een klassieke meter? Dan kan je je energieverbruik evalueren via onze meterkaart.
Na de invoering van het capaciteitstarief werken we met een gemiddelde piek van 2,5 kW, vermenigvuldigd met een kost per kWh. Opgelet, de kost per kWh is hoger bij een analoge meter dan bij een digitale meter.

Dankzij je digitale meter

Hoe is het mogelijk dat we jou zulke gedetailleerde verbruiksdata kunnen bezorgen? Het antwoord is eenvoudig: door de digitale meter. In vergelijking met zijn analoge voorganger bezit deze meter immers drie nieuwe, cruciale functies.

  1. Hij meet je energieverbruik veel gedetailleerder dan vroeger, én je kan het 24 uur later online raadplegen.
  2. Met zijn ingebouwde communicatietechnologie kan hij zelf data versturen en ontvangen, zoals je meterstanden. Geen verwarring meer bij een verhuis of leverancierswissel: we kunnen altijd de juiste meterstand achterhalen.
  3. Je kan je digitale meter zelf ‘slim’ maken, bijvoorbeeld door slimme toestellen aan te sluiten op zijn speciale poorten of door een energiedienstverlener in te schakelen.

Met andere woorden, je hebt een digitale meter nodig om je wegwijs te maken in je verbruik en dat online op te volgen.