Verplicht aanmelden van je laadpaal

Sinds juni 2021 is het verplicht om je private laadpaal aangesloten op het laagspanningsnet met een vermogen van 5 kVA of meer aan te melden bij Fluvius. Vanaf nu kan je dat heel eenvoudig doen via Mijn Fluvius.

Waarom moet ik mijn laadpaal aanmelden?

Met de opmars van elektrische voertuigen kiezen steeds meer mensen ook voor een privé laadpaal bij hun thuis. Meer laadpalen zorgen echter wel voor een extra belasting op het elektriciteitsnet. Daarom verplicht de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) om laadpalen aan te melden bij Fluvius.

Die aanmelding is niet bedoeld als controle maar wel als belangrijke bron van informatie voor ons. Het laat ons toe pieken in het stroomverbruik op te sporen en – waar nodig – ons elektriciteitsnet daaraan aan te passen. Zo vermijden we mogelijke problemen op ons netwerk en kan jij met een gerust hart jouw wagen thuis opladen.

Waar meld ik mijn laadpaal aan?

Meld je laadpaal in Mijn Fluvius als je een private laadpaal hebt. Deze kan ofwel unidirectioneel of bidirectioneel zijn.

Hulp nodig bij het aanmelden?

Bekijk dan zeker onze stappenplannen voor het aanmelden van een unidirectionele of bidirectionele laadpaal.

Wat met (semi-)publieke laadpalen?

(Semi-)publieke laadpalen zijn reeds gekend in het publieke laadpaalnetwerk en moeten daarom niet aangemeld worden in Mijn Fluvius. Niet zeker over de status van een laadpaal in jouw buurt? Op deze kaart kan je ontdekken welke (semi-)publieke laadpalen in jouw buurt beschikbaar zijn. 

Veelgestelde vragen over laadpalen

Meer weten over laadpalen? Kijk dan even naar onze veelgestelde vragen over elektrische laadpalen