Energie besparen op koelen en vriezen

Met deze tips smelten je energierekeningen als sneeuw voor de zon.

  • Plaats je koelkast en diepvriezer minstens 5 cm van de muur.
  • Inbouwtoestellen? Zorg dan voor een verluchtingsrooster boven- en onderaan.
  • Stel de diepvriezer in op -18°C. Elke graad lager kost je 5% extra verbruik. Voor de koelkast is de ideale temperatuur 4 tot 6°C.
  • Een lege diepvriezer verbruikt meer dan een volle. Vul de lege ruimtes met piepschuim en het probleem is opgelost.
  • Ontdooi de diepvriezer of het vriesgedeelte van je koelkast regelmatig. Een ijslaag vermindert het vriesvermogen waardoor het energieverbruik stijgt.
  • Koop je een nieuwe diepvriezer? Kies dan voor een ‘no-frost-systeem'. Dat voorkomt ijsafzetting zodat ontdooien niet meer nodig is.
  • Laat warme maaltijden voldoende afkoelen vooraleer je ze in de koelkast zet.
  • Bevroren maaltijden laat je dan weer beter ontdooien in de koelkast. Een eenvoudige manier om je koelkast koel te houden en bovendien helemaal gratis.

Koelkast

  • Bepaal het volume (aantal liter) van je nieuwe koelkast voordat je je keuze maakt. Dat doe je in functie van
    • het aantal personen (reken 100 liter voor één persoon en 50 tot 60 liter per bijkomende persoon)
    • het aantal maaltijden per week dat je thuis maakt
    • het tempo waarmee je je koelkast vult
    • de hoeveelheid verse en/of diepgevroren producten
    • de manier van koken: elke dag of voor verschillende dagen,…
  • Kies een toestel in functie van je behoeften. Er zijn koelkasten in verschillende uitvoeringen en vaak met meerdere temperatuurzones. Een meerzone-koelkast heeft drie tot vier verschillende temperatuurzones: een kelderzone (5° tot 15°C), een gewone koelzone (4°C), een vershoudzone (0° tot 1°C) en soms een vrieszone. Als je een aparte diepvriezer hebt, is het niet noodzakelijk om een koelkast met vrieszone te kiezen. Koelkasten zonder vriesvak zijn zuiniger dan combitoestellen.

Diepvriezer

  • Er zijn twee modellen op de markt: horizontale diepvriezers of kistmodellen (van 125 liter tot meer dan 650 liter) en verticale diepvriezers of kastmodellen (van 50 liter tot 500 liter).
  • Een kistmodel verbruikt minder energie dan een kastmodel en heeft meer nuttige inhoud. Maar een kastmodel met laden vergemakkelijkt de schikking. Je vindt je diepvriesproducten snel terug.
  • Het volume van je diepvriezer hangt af van het aantal gezinsleden en of je vaak eigen producten invriest. Bewaar je uitsluitend diepgevroren producten? Dan volstaat 50 tot 80 liter nuttige inhoud per persoon. Vries je regelmatig verse producten in zoals vlees, vis, groenten, zelfbereide soep, …? Dan reken je het best 100 tot 130 liter per persoon.
    • De koeltechniek is een belangrijk criterium bij de keuze van jouw diepvriezer. Die bepaalt het energieverbruik en de manier van ontdooien. Een conventionele diepvriezer met statische koeling moet je ongeveer tweemaal per jaar manueel ontdooien. Let er bij aankoop op dat je het dooiwater makkelijk kunt opvangen.
    • Bij een no-frost-systeem is ontdooien niet meer nodig. Een ventilator stuwt koude droge lucht door de vriesruimte, zodat zich geen dikke ijslaag kan vastzetten. Je hebt ook geen last van geurtjes en je diepgevroren producten kleven niet aan elkaar. Ze zijn duurder in aankoop en hebben een iets hoger energieverbruik.
    • Een low-frost-diepvriezer is energiezuiniger dan een no-frost. De temperatuur is homogener dan bij statische koeling en er vormt zich 80% minder ijs op de binnenwanden. Je moet dus minder snel ontdooien.