Energie besparen met domotica

Domotica is een geïntegreerd systeem dat al je elektrische en elektronische toestellen bedient en beheert. Een geïntegreerd systeem betekent dat eenzelfde bedieningssysteem meerdere toestellen tegelijk kan bedienen. Een universele afstandsbediening voor verlichting, tv, video en audio bijvoorbeeld. Domotica kan uiteraard enkel toestellen sturen die elektrisch, via infrarood of via radiofrequentie aanstuurbaar zijn zoals lampen, tv, zonwering, verwarming en dergelijke.

  • Energiebesparing: met een goed afgesteld domoticasysteem kan je tot vijftien procent besparen op verwarming en tien procent op verlichting en ander elektriciteitsverbruik.
  • Meer comfort: als je gaat slapen of de woning verlaat, kan je bijvoorbeeld met een druk op de knop alle verlichting uitschakelen, de verwarming op nachtstand zetten en het alarm inschakelen.
  • Afstandsbediening: je communiceert binnen en buiten de woning. Je hoeft niet thuis te zijn om je apparatuur aan te sturen. Met een eenvoudig telefoontje of sms kan je bijvoorbeeld de verwarming van op afstand regelen, of een was- of vaatwasbeurt starten.
  • Verhoging van de veiligheid: rook- en waterlekdetectoren melden een probleem en zorgen ervoor dat bepaalde acties worden gestart. Een domoticasysteem kan een goede aanvulling zijn op een alarmsysteem.