In de Leysafortstraat in Lichtervelde bouwt een projectontwikkelaar een nieuwe verkaveling met 44 woningen. De verkavelaar onder toezicht van Fluvius, is er onlangs alvast van start gegaan met de aanleg van de riolering. En zoals steeds bij een nieuwe verkaveling is dat meteen een gescheiden stelsel dat het afval- en regenwater apart afvoert.
Het afvalwater gaat uiteraard naar het waterzuiveringsstation. Voor het regenwater wordt het principe van de ladder van Lansink toegepast. Op privéterrein wordt regenwater In eerste instantie opgevangen voor hergebruik. Daarna kan het via een infiltratie in de ondergrond dringen. In een derde stap zorgt een buffering voor een vertraagde lozing in een oppervlaktewater zoals een gracht, sloot, kanaal of rivier. Pas als deze drie opties onvoldoende blijken om het regenwater af te voeren mag het geloosd worden via een regenwaterafvoer.
Wij stuurden onze fotograaf langs voor wat leuke beelden.
De aanleg van de riolering is precisiewerk: alleen een exacte hellingsgraad kan een goede afwatering garanderen.
Aan elk van de 44 percelen plaatsen we twee aansluitputjes: een voor het afvalwater en een voor het regenwater. Als later de bestrating wordt aangelegd, komen op de kijkputjes nog gietijzeren deksels waarop duidelijk vermeld staat waarvoor elk putje bestemd is: vuilwater of regenwater.
Voor regenwater gebruiken we betonnen buizen. Voor het afvalwater zijn dat gresbuizen: deze zijn zowel vanbuiten als vanbinnen geglazuurd zodat er zo weinig mogelijk afval in de buis kan achterblijven. Een goeie rubberen dichting voorkomt indringing van mogelijke wortels.
Niet alleen de hellingsgraad bepaalt of er later een correcte afwatering zal zijn. Minstens zo belangrijk zijn de correcte aanleg van bochten, koppelingen en lengteprofiel.
Meer info over het project vind je ook nog in deze powerpointpresentatie.