Wat is een digitale meter?

De digitale meter is een elektronische meter die je traditionele elektriciteits- of gasmeter vervangt. Net als een klassieke meter registreert een digitale meter je elektriciteits- of aardgasverbruik. Het verschil is dat een digitale meter ingebouwde communicatietechnologie bevat, waardoor hij zelfstandig je verbruikersdata voor elektriciteit of gas kan verzenden en ontvangen.

Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

Comfort en gebruiksgemak


De meter stuurt de gedetailleerde verbruikersgegevens automatisch naar Fluvius.
De meterstanden aflezen is niet meer nodig en de meteropnemer hoeft niet meer bij je thuis langs te komen.

Meer inzicht in verbruik


Via de online toepassing Mijn Fluvius kan je precies zien hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo ga je bewuster om met energie en kan je je verbruik bijsturen. Dat komt zowel het klimaat als je factuur ten goede.

Meer mogelijkheden


Je kan een digitale meter ‘slim’ maken door hem te koppelen aan bepaalde apps, toepassingen en ‘slimme’ huishoudtoestellen. Zo kan je je elektrische apparaten laten werken op de meest voordelige tijdstippen. Dit via de twee gebruikerspoorten .

Waarom krijgt iedereen een digitale meter?

  • Omdat de digitale meter kan helpen de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie voor 2030 te halen, besliste de EU de lidstaten digitale meters te laten invoeren. Ook Vlaanderen is dus verplicht de digitale meter uit te rollen, volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010.
  • Onze maatschappij wordt steeds digitaler: we bellen al lang niet meer met een telefoon met een draaischijf, maar met een smartphone. Televisies, wekkers, horloges en huishoudapparaten zijn digitaal, dus voortaan ook onze energiemeter.

Hoe ziet een digitale meter eruit?

De digitale elektriciteitsmeter bestaat in twee modellen: voor eenfasig (klein) en driefasig (groot) net. De technicus van Fluvius plaatst de digitale elektriciteitsmeters in een meterkast. Alle meters zijn wit en hebben een elektronische display.

Digitale elektriciteitsmeters

Een voorbeeld van de digitale elektriciteitsmeters

Digitale aardgasmeter

Een voorbeeld van een digitale aardgasmeter