Jonas vond zijn nieuwe uitdaging op onze jobdag: “Laagdrempeliger solliciteren kan niet”

Na twintig jaar voor de klas in het secundair onderwijs was Jonas Sluys (45) klaar voor een nieuwe stap. Een Fluvius-jobdag trok hem over de streep. “Binnen drie uur kende ik Fluvius en mijn toekomstige collega’s, kwam ik alles te weten over de job, het voordelenpakket … én had ik gesolliciteerd. Vlot, snel en fijn.”

Zit er meer in?

Twintig jaar lang gaf Jonas vol enthousiasme les in aardrijkskunde, fysica en chemie. Maar daarvoor moest hij wel elke dag ruim twee uur in de trein zitten. “En dat begon te wegen”, vertelt hij. “Daarnaast voelde ik dat het tijd was voor verandering. Ik zat halverwege mijn carrière en vroeg mezelf al even af: zit er meer in?”

“Mijn schoonzus, die al meer dan vijftien jaar bij Fluvius werkt, wees me op de vacature van trainer bij Fluvius. Daarin stond dat je technisch geschoold moest zijn, dus ging ik ervan uit dat ik niet in aanmerking kwam. Toen ik vervolgens op de Fluvius-website zag dat er een jobdag werd georganiseerd waarop ik alles over de functie te weten kon komen, twijfelde ik geen moment. Wat had ik te verliezen?”

Een laagdrempelige sollicitatie

Dus reed Jonas in maart 2023 het Fluvius-terrein in Mechelen op. “Met wat lichte zenuwen, want ik had nog nooit gesolliciteerd: vanuit mijn stage stapte ik twintig jaar geleden direct door naar mijn eerste job.” De zenuwen bleken al snel voor niets: “Ik werd er hartelijk onthaald. Daarna voerde ik drie gesprekken met hr en toekomstige collega’s, die eigenlijk mijn sollicitatie vormden. Maar zo voelde het absoluut niet. Ze polsten naar mijn technische kennis, motivatie, persoonlijkheid, hobby’s, interesses … Het waren heel losse, open gesprekken.”

De Fluvius-jobdagen zijn zo opgezet dat je op een paar uur tijd veel over je toekomstige job te weten komt. En dat op een laagdrempelige manier. Jonas: “Omdat er zoveel te doen was, voelde het niet alsof ik kwam solliciteren. Maar meer als een bezoek aan een event. Na de gesprekken at ik wat in de foodcourt om daarna de Fluvius Academy te ontdekken. Daar waren twee techniekers aan het werk, waar de passie voor hun vak er van afspatte. Erg aanstekelijk. Bovendien uitzonderlijk dat een bedrijf zo’n uitgebouwd opleidingscentrum in huis heeft, dat verbaasde me echt.”

Quote van trainer Jonas Sluys

Efficiënt solliciteren

“Uiteindelijk ging ik nog even terug naar hr, waar we samen keken naar het voordelenpakket, mijn verloning, het contract … En we bespraken ook heel praktische zaken zoals de woon-werk-verkeerregeling, mogelijkheden tot thuiswerken, nodige opleidingen … Op korte tijd wisselden we veel informatie uit. Dat maakt zo’n jobdag ook heel efficiënt: je hoeft bij wijze van spreken geen vijfentwintig stappen te doorlopen om te solliciteren.”

Na de jobdag deed Jonas thuis enkele online testen om onder meer zijn technische kennisniveau te bepalen. “En dat bleek tòch goed te zitten: in mijn vorige functie was ik bevoegd om lessen basiskennis elektriciteit te geven, dus wist ik al heel wat. Eenmaal gestart bij Fluvius volgde ik nog een twintigtal cursussen over specifieke onderwerpen zoals het hoog- en laagspanningsnet, en liep ik enkele dagen mee met collega’s.”

Van jobdag naar topjob

Een jaar later staat Jonas inmiddels zelf op de jobdagen, als trainer bij Fluvius. Aan wie hij de jobdag zou aanraden? “Iedereen die eraan denkt om van job te veranderen en brede kennis of interesses heeft. Op de jobdagen kan je bijvoorbeeld solliciteren voor de functie van ontwerper of werfcoördinator: jobs waarvoor je niet kan studeren. Dus zoek je een nieuwe wending in je carrière of een eerste topjob, kom dan zeker eens kijken. Leuke dag gegarandeerd.”

Ook je next-level job ontdekken? Bekijk wanneer er een jobdag is bij jou in de buurt.