Over de fusie Eandis-Infrax

Fluvius werd geboren toen Eandis en Infrax op 1 juli 2018 één bedrijf werden.  Een omwenteling in het Vlaamse energielandschap.

Tot voor kort zagen deze twee Vlaamse werkmaatschappijen voor distributienetbeheer elkaar vooral als zogenaamde concullega’s. Elk bedrijf wilde zich van de concurrent onderscheiden. Met een sterk aanbod en goede service probeerden Eandis en Infrax de Vlaamse gemeenten – de belangrijkste partners en aandeelhouders – aan zich te binden.  

Samen met heel wat belanghebbenden raakten Eandis en Infrax ervan overtuigd dat een samenwerking nodig was. Dat we de krachten moesten bundelen en naar synergie zoeken. Enkel zo kunnen we inspelen op de uitdagingen van de toekomst. 

Denk aan de overgang naar een energielandschap dat gebaseerd is op hernieuwbare energie, met flexibele netten (de ‘energietransitie’). Aan de terechte roep om betaalbare nutsvoorzieningen. En aan de vraag naar een transparante en efficiënte nutssector. 

Een Eandis-meteropneemster en een Infrax-technieker schudden elkaar enthousiast de hand Van samenwerking naar integratie

Eandis en Infrax namen het voortouw om deze wens te vertalen naar concrete acties. Daarin kregen we de steun van de 308 Vlaamse steden en gemeenten, en van de Vlaamse regering. Begin 2017 beslisten we om actief te gaan samenwerken. Een mooi voorbeeld van die samenwerking is de uitrol van digitale meters in Vlaanderen, die begin 2019 van start gaat.  

Snel groeide het besef dat één plus één meer dan twee kon worden. In juni 2017 besliste de Raad van Bestuur van Eandis en van Infrax om beide bedrijven te integreren, als gelijkwaardige partners. 

Begin 2019: Fluvius ook voor klanten

Op 1 juli 2018 werden we juridisch één bedrijf. Officiële communicatie – met overheden, regulatoren, partners en leveranciers – gebeurt nu vanuit Fluvius. Voor klanten verandert er voorlopig niets. De merken Eandis en Infrax, en hun aparte dienstverlening, blijven bestaan tot aan het begin van 2019. Daarna komt Fluvius naar buiten als eengemaakt bedrijf.  

Wat levert het op?
We zijn er van overtuigd dat de geboorte van Fluvius voordeel zal bieden aan al wie betrokken is bij ons bedrijf, van onze aandeelhouders-gemeenten tot onze klanten. Daarbij denken we in de eerste plaats aan een gestroomlijnde dienstverlening. Bovendien zorgt de synergie binnen Fluvius op termijn voor een jaarlijkse kostenbesparing van minstens 100 miljoen euro.