Besparen op je energiefactuur: vier energiezuinige basisprincipes
De energieprijzen staan historisch hoog: een gezin met een variabel tarief betaalt in 2021 gemiddeld 700 euro meer dan in 2019. Gelukkig kan je heel wat doen om het stukje verbruik op je energiefactuur binnen de perken te houden. In onze vierdelige blogreeks - besparen op je energiefactuur - geven we je inspiratie en tal van praktische tips om op verschillende fronten energie te besparen. Deze week: energiezuinige basisprincipes.
Waarom stijgt onze energiefactuur?
- Na de (corona)dip in 2020 herleeft onze economie. Dus ook de vraag naar energie schiet de hoogte in. Alleen kan het aanbod amper volgen. Daardoor kost onze energie meer.
- Door de combinatie van een koude lente en een beperkte bevoorrading zijn de gasvoorraden stevig gedaald. Daardoor stijgt niet alleen de gasprijs, maar ook het elektriciteitstarief. De gascentrales die elektriciteit leveren, kopen hun brandstof namelijk duurder in.
- De prijs voor CO2-uitstootrechten stond nog nooit zo hoog. Stroomproducenten betalen dus meer voor de vervuiling die ze veroorzaken. Die kosten rekenen ze door aan de klant.
Principe #1: meten is weten
Als je energie wil besparen, is een klare kijk op je verbruik onmisbaar. Met een digitale meter breng je je energieverbruik in kaart. Dankzij een efficiëntere aanpak kan je zonder verdere ingrepen al zeker tien procent op je energiefactuur besparen.
Een digitale meter biedt je:
- meer inzicht in je verbruik, want al je gegevens komen samen in de tool van Mijn Fluvius.
- meer comfort, want je meter rapporteert automatisch je gegevens aan Fluvius.
- de mogelijkheid om je verbruik nog slimmer en efficiënter te regelen, bijvoorbeeld door je apparaten te laten starten op het moment dat je zonnepanelen stroom produceren.
Meer info over de digitale meter vind je op digitalemeter.be en maakjemeterslim.be. Heb je nog geen digitale meter, gebruik dan de gratis online tool van EnergieID om je verbruik op te volgen.
Principe #2: pak eerst de slokkoppen aan
Om echt een verschil te maken op je factuur, moet je je prioriteiten stellen. De kans is groot dat een handvol van je toestellen evenveel energie gebruikt als alle andere samen. Daarom ga je dus best eerst aan de slag met de echte energievreters en pas daarna met de kleinere verbruikers. Twee soorten toestellen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van je verbruik:
- toestellen die warmte of koude produceren, zoals een airco of een strijkijzer
- toestellen die vaak of permanent aanstaan, zoals een koelkast of een tuinvijverpomp
Het energielabel
Om te ontdekken welke toestellen nu echt slokoppen zijn, raadpleeg je het energielabel op het toestel. Daarop lees je het gemiddelde jaarverbruik af. Vroeger ging het energielabel van A+++ tot D. Sinds 1 maart 2021 is A de hoogste score en G de laagste. A+++, A++ en A+ bestaan dus niet meer.
Een A-score is vandaag nog heel zeldzaam. Ze is bestemd voor toestellen die in de toekomst hogere energieprestaties leveren dan diegene die vandaag op de markt zijn. Meer informatie vind je hier.
Om je op weg te helpen, zetten we hieronder een aantal klassieke energievreters op een rijtje:
Toestellen die enkele tientallen tot honderden euro’s per jaar kosten:
- elektrische boiler
- elektrisch verwarmingstoestel
- groot televisiescherm
- koelkast/diepvriezer
- tuinvijverpomp
- droogkast
- vaatwasser
Toestellen die tot wel duizend euro of meer per jaar kosten:
- tuinverlichting
- jacuzzi/zwembad
- elektrisch deken
- aquarium
- waterbed
Principe #3: ken je energiefactuur en kies de juiste leverancier
Elk energiecontract is anders. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste stroomtarief bedraagt zo’n 350 euro per huishouden per jaar. Voor aardgas loopt dat op tot wel 800 euro. Toch is ongeveer 70 procent van de Vlaamse gezinnen niet op de hoogte van de voorwaarden van hun energiecontract. Ongeveer 900 000 gezinnen zijn sinds 2007 zelfs nog nooit van contract veranderd. Er bestaan vandaag tal van manieren om je te informeren over prijsverschillen tussen contracten:
- met de ‘V-test’ van de Vlaamse energieregulator VREG vergelijk je snel en eenvoudig de prijs van alle contracten in Vlaanderen, zowel voor aardgas als elektriciteit.
- als je een (oud) energiecontract hebt dat vandaag niet meer wordt aangeboden, raadpleeg je best de ‘CREG Scan’ van de federale energieregulator CREG.
- daarnaast zijn er nog tal van (commerciële) prijsvergelijkingsplatformen, zoals gaele.be, mijnenergie.be, june.energy, aanbieders.be, energie-vergelijker.be, tariefchecker.be ...
Principe #4: elke investering – groot of klein – maakt mee het verschil
Je kan je verbruik opvolgen en je gedrag erop aanpassen, maar ook investeren op langere termijn. Wat je ook van plan bent, je kan je ambities perfect afstemmen op het budget dat je daarvoor voorzien hebt: klein of groot – elke investering telt.
Met 500 euro:
- volg je verbruik nauw op en wees attent voor grote verbruikers.
- controleer of je op je energiefactuur niet te veel betaalt.
- onderhoud je verwarmingstoestel goed, repareer zoveel als kan kapotte apparaten en let op het energielabel bij nieuwe aankopen
- overweeg ledverlichting.
Met 5 000 euro:
- investeer in zonnepanelen.
- overweeg een of meerdere renovatie-ingrepen (bijvoorbeeld isoleren). Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? Fluvius organiseert gratis infosessies over BENOveren en voorziet ook verschillende premies.
Met 50 000 euro:
- neem afscheid van fossiele verwarming en zet volop in op groene warmte.
- opteer voor hernieuwbare energiebronnen.
- maak je woning klaar voor 2050 en behaal een A-label. Inspiratie en informatie over energiezuinig renoveren vind je op benoveren.fluvius.be of ecobouwers.be. Bovendien voorzien we ook verschillende premies en professionele begeleiding door een BENOvatiecoach die je helpt om de juiste en slimste keuzes te maken.
Door deze vier basisprincipes toe te passen, bespaar je meteen een flink stuk op je energiefactuur. Zoek je nog meer inspiratie? De komende weken geven we je een heleboel praktische tips over energiezuinig verwarmen, spaarzame verlichting en efficiënt omgaan met je toestellen.