Prosumententarief

Heb je zonnepanelen en een klassieke, analoge meter? Dan betaal je het prosumententarief.

Wat is prosumententarief?

Het prosumententarief is een vergoeding die wordt betaald door huishoudens en bedrijven met zonnepanelen en een terugdraaiende analoge meter. Deze huishoudens hebben een financieel voordeel doordat de analoge meter terugdraait waardoor ze minder betalen voor hun verbruik. Het prosumententarief is dan ook in het leven geroepen om de kosten van het distributienetwerk eerlijk te verdelen tussen prosumenten en niet-prosumenten.

Hoe wordt het prosumententarief berekend?

Het prosumententarief kan variëren afhankelijk van het netgebied en het vermogen van de omvormer(s). Het tarief wordt prosumententarief, omdat het prosumententarief voornamelijk gebaseerd is op de capaciteit van de omvormer(s) en niet op de aanwezigheid van een batterij.

Om het prosumententarief te berekenen, vermenigvuldig je het totale vermogen van je omvormer(s) (uitgedrukt in kilowatt, kW) met het tarief dat geldt in jouw specifieke netgebied. Dat tarief kan je terugvinden op de website van de VREG. Als je meerdere omvormers hebt, tel je de vermogens van alle omvormers op voordat je ze vermenigvuldigt met het tarief. Dit geeft je het totale bedrag dat je moet betalen voor het prosumententarief.

Hoe betaal ik het prosumententarief?

Het prosumententarief wordt verrekend via de energiefactuur die je ontvangt van je energieleverancier. Dit kan maandelijks via de voorschotfacturen gebeuren of jaarlijks via de jaarafrekening.

Het bedrag dat je moet betalen wordt pro rata berekend op basis van het aantal dagen dat je installatie effectief aangesloten is op het elektriciteitsnet. Als je bijvoorbeeld halverwege het jaar je zonnepanelen installeert, betaal je het prosumententarief alleen voor de periode vanaf de aansluiting tot het einde van het jaar.

Wat is achterstallig prosumententarief?

Heb je je zonnepanelen nog niet aangemeld? Dan rekenen wij het achterstallige prosumententarief aan voor de periode tussen de keuringsdatum van je installatie en de uiteindelijke meldingsdatum.

De betaling van het achterstallige prosumententarief gebeurt trouwens niet via jouw energieleverancier. Je ontvangt daarvoor van ons een factuur waarop je de meldings- en keuringsdatum terugvindt. Het bedrag op de factuur is het achterstallig prosumententarief dat je energieleverancier jou niet aanrekende voor deze verbruiksperiode. Vanaf de meldingsdatum rekent je leverancier opnieuw het reguliere prosumententarief aan.