Wanneer wordt Fluvius mijn energieleverancier?

STAP 1: je commerciële energieleverancier verbreekt je energiecontract

Je bent klant bij een commerciële leverancier (zoals Engie, Luminus, …), maar je betaalt je energiefacturen niet op tijd en bouwt schulden op. De energieleverancier kan dan je energiecontract verbreken. We spreken dan van een 'drop'. Je ontvangt dan van ons een 'dropbrief' waarin we je informeren wat je kan doen om het probleem op te lossen.

STAP 2: Fluvius wordt je sociale energieleverancier

Wanneer je niet meer terecht kan bij de commerciële leveranciers voor een energiecontract, kan je terecht bij Fluvius. Omdat elektriciteit en verwarming (aardgas) basisbehoeften zijn, helpen we je graag verder voor het leveren van je elektriciteit en aardgas. Fluvius wordt dan jouw sociale energieleverancier.

Je ontvangt elke maand een energiefactuur van Fluvius en elk jaar een jaarafrekening.

Je energie is niet gratis en Fluvius rekent voor jou het standaard tarief aan, tenzij je recht hebt op het sociaal tarief. Je betaalt met het standaard tarief zelfs iets meer dan bij de commerciële energieleverancier. Fluvius helpt je graag voor een tijdje uit de nood, maar zodra je schulden afbetaald zijn bij de sociale leverancier, kan je terug bij een commerciële leverancier een energiecontract afsluiten en dit is ook voordeliger.

STAP 3: Fluvius plaatst een budgetmeter bij jou

Als je de maandelijkse energiefacturen van Fluvius niet op tijd betaalt en bij Fluvius schulden maakt, dan plaatst Fluvius bij jou een budgetmeter voor aardgas en/of elektriciteit. Je betaalt vooraf voor je energie en houdt zo je betalingen onder controle. Ook met een budgetmeter is jouw energie niet gratis en betaal je het standaard tarief of het sociaal tarief bij Fluvius.

Wanneer je een budgetmeter weigert, wordt jouw dossier doorgestuurd naar de LAC (Lokale adviescommissie) van jouw gemeente. Zij zoeken samen met Fluvius, het OCMW naar een oplossing om te voorkomen dat Fluvius je elektriciteit en aardgas moet afsluiten. Het afsluiten van energie gebeurt enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.

STAP 4: schulden afbetaald

Met de budgetmeter kan je ook stelselmatig de schulden die je bij Fluvius hebt opgebouwd afbetalen.
Heb je geen schulden meer bij Fluvius? Dan kan je voor een energiecontract terug terecht bij de commerciële energieleveranciers. Dit is zeker voordeliger dan het standaard tarief bij Fluvius.