In dit dossier

Stap over naar het nettarief werkelijke afname

Stap over naar het nettarief werkelijke afname

Wat is het nettarief werkelijke afname?

In het nettarief werkelijke afname worden de netkosten berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Dus is het in jouw voordeel om zo veel mogelijk te verbruiken als de zon schijnt, want dan heb je het elektriciteitsnet niet nodig. Denk er, samen met je gezin, dus goed over na wanneer je verbruikt. Misschien kan je sommige huishoudtoestellen overdag laten draaien op zonnestroom? Een slimme app of thermostaat kan je hierbij helpen

Wanneer kan ik overstappen naar het nettarief werkelijke afname?

Je kan pas overstappen naar het nettarief werkelijke afname als je:

  • beschikt over aangemelde zonnepanelen (vermogen van de omvormer kleiner dan of gelijk aan 10 kVA). Vanaf januari 2021 geldt het nettarief werkelijke afname automatisch voor alle nieuwe zonnepanelen en installaties ouder dan 15 jaar (na oorspronkelijke indienststelling).
  • een contract hebt met een elektriciteitsleverancier.
  • een digitale elektriciteitsmeter hebt.
    Bij alle prosumenten komt Fluvius automatisch langs om die te plaatsen. Kan je niet wachten tot we langskomen? Dan kan je ook al vroeger een digitale meter aanvragen bij Fluvius. Let wel: in dat geval is de plaatsing niet gratis.
  • momenteel het forfaitaire prosumententarief betaalt.

Als je kiest voor het nettarief werkelijke afname, dan kan je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.

Overstappen naar het nettarief werkelijke afname of niet?

Twijfel je nog of je voordeel doet met het nettarief werkelijke afname? Dan raden we je aan om, na de installatie van jouw digitale meter, een jaar te wachten. Eén volledig jaar, omdat afname en injectie seizoensafhankelijk zijn. Daarna kan je op basis van werkelijke gegevens een beter zicht krijgen op het meest voordelige tarief voor jou.

Overtuigd van je keuze?

Na je officiële aanvraag start het nettarief werkelijke afname pas effectief na je eerstvolgende jaarafrekening van je energieleverancier. Dat gebeurt ook na een wissel van dag-nachttarief naar dagtarief (of omgekeerd), of als je kiest voor een nieuwe energieleverancier. Tot dan blijf je nog het prosumententarief betalen.

Wil je dat het nettarief werkelijke afname toch al sneller start, doe dan eerst je aanvraag en neem daarna contact met ons op via 078 35 35 34. Hou dan wel rekening met het tijdstip waarop je dat doet: na je aanvraag volgt automatisch een eindafrekening van je energieleverancier en dan verlies je mogelijk een stuk van je teruggedraaide teller.

Afhankelijk van je situatie vragen we om je rijksregister- of ondernemingsnummer. Zoek die best even op voor je start met je aanvraag