Zonnepanelen aanmelden

Door het grote aantal van aanmeldingen voor zonnepanelen hebben we een achterstand in de verwerking hiervan.
We stellen alles in het werk om jouw aanmelding zo snel mogelijk te behandelen.
Momenteel verwerken we de aanmeldingen van 16 januari 2024.

Om het net efficïent te beheren moeten we weten waar energie, afkomstig van zonnepanelen of windmolens, in het netwerk wordt geïnjecteerd. Daarom ben je verplicht je zonnepanelen te melden binnen de 30 dagen na de AREI-keuring. Doe je dat niet, dan kunnen we jou de toegang tot het distributienet ontzeggen.

Check hier welke documenten je nodig hebt om de melding van je zonnepanelen snel in orde te maken.

Meld je zonnepanelen aan

Om een injectievergoeding te ontvangen, neem je contact op met de energieleverancier waarmee je een contract hebt voor de injectie van zonne-energie op het net. Je leverancier kan voor de start van je contract teruggaan tot de keuringsdatum van je zonnepanelen.

  • Let wel: je moet een digitale meter hebben om een injectiecontract aan te vragen.
  • Wanneer je als particulier een zonnepaneleninstallatie van meer dan 10 kVA plaatst, moet je je registreren als zelfstandige. Naast administratieve verplichtingen moet je zo onder andere ook belastingen betalen op de inkomsten uit de injectie. Voor verdere vragen hierover neem je best contact op met de FOD Financiën.

Naast jouw verplichte melding van je zonnepanelen, is je installateur verplicht ons een lijst met geplaatste installaties te bezorgen. Zo kunnen wij controleren of de melding correct is.

Let op: de meldingsplicht van de installatie door je installateur is niet hetzelfde als de melding van je zonnepanelen waarbij je ook de AREI-keuring, ééndraadschema en homologatiedocumenten moet aanleveren. Wel kun je je installateur vragen om deze melding in jouw plaats te doen. Spreek dit onderling goed af, want jij blijft als klant verantwoordelijk voor de melding van je installatie.