Hoe en hoelang laad ik op?

Hoe laad ik mijn elektische wagen op?

Elektrisch tanken is bijzonder eenvoudig – je steekt gewoon de stekker in en de wagen geeft aan wanneer de batterij vol is zodat het laden automatisch stopt.
Elektrisch laden werkt anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal wanneer je tank zo goed als leeg is. Elektrisch laden doe je – als het even kan – ook gewoon tussendoor.

Hoe eenvoudig het is om bij te tanken, kan je dan weer ontdekken in dit filmpje van het Departement Omgeving.

Je kan ook één of meerdere laadpassen of zelfs je kredietkaart koppelen aan een mobilitieits--app om jezelf het leven nog makkelijker te maken. Ondertussen vind je hiervoor verschillende apps op de markt. Even zoeken op Google en je vindt ongetwijfeld de oplossing die het beste bij jou past!

Welke spanning heb ik nodig om mijn elektrische wagen thuis op te laden?

Dat hangt af van het laadvermogen van je wagen, het aantal kilometers dat je per dag rijdt en het vermogen van je spanning thuis.
Bekijk het stappenplan in deze brochure.

Hoe lang duurt het opladen van mijn elektrische wagen?

Dat hangt af van de capaciteit van de batterij in je wagen en het vermogen van het laadpunt. Aan een gewoon stopcontact, reken je het best 6 tot 10 uur om je wagen volledig op te laden. Aan een specifiek laadpunt of laadpaal gaat het meestal sneller en bij snelladers kan het al in een half uur. Na ca. 50% van de laadtijd is de accu al voor 80% vol. Het is daarom aan te bevelen om elke keer als je de auto parkeert deze op te laden.

Thuis je wagen opladen?

Een overzicht van de verschillende mogelijkheden en beperkingen van het thuis opladen van je elektrische wagen vind je in deze brochure.