In dit dossier

Omschakelen naar digitale meter met 1 tarief

Er zijn momenteel valse e-mails (phishing-mails) uit naam van Fluvius in omloop. Lees er hier meer over.

Omschakelen naar digitale meter met 1 tarief

Dag- en nachttarief

Als je een meter hebt met 2 telwerken, betaal je minder voor je elektriciteit tijdens de nacht én in het weekend dan tijdens de dag.

Voor de meeste gezinnen is een meter met 2 telwerken voordeliger dan een meter met slechts 1 telwerk waarbij altijd het dagtarief geldt. Daarom hebben de nieuwe meters standaard 2 telwerken. Als je ’s nachts en tijdens weekends weinig verbruikt, kan een meter met 1 telwerk interessanter zijn. Wil je zeker zijn? Zoek het uit via de V-test van de VREG, www.vreg.be.

Uren van het dag- en nachttarief

Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend.

Dagtarief maandag-vrijdag 07.00-22.00 uur
Nachttarief maandag-vrijdag
weekend
22.00-07.00 uur
Doorlopend

Uitzonderingen: in Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Baal (Tremelo) en Zoutleeuw is het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag. Het nachttarief is van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend.
In Wevelgem-Centrum en Izegem geldt deze regeling enkel indien er geen budgetmeter staat.

Opgelet: wettelijke feestdagen hebben géén invloed op bovenstaande standaard-uurregeling voor particuliere gebruikers (op het laagspanningsnet). Valt een feestdag op een weekdag? Dan blijft overdag het dagtarief van kracht.

Belangrijk: Elke wissel van dagtarief naar tweevoudig uurtarief geeft automatisch aanleiding tot de plaatsing van digitale meters.  Meer info daarover staat op www.fluvius.be/digitalemeter.

Wat als je zelf energie produceert?

Zowel huidige als nieuwe eigenaars van zonnepalen komen automatisch op onze radar voor de plaatsing van digitale meters.  Alle info daarover kun je terugvinden op www.fluvius.be/digitaleprosument.

Stappenplan, offerte en afspraak

Als je een aanvraag doet, krijg je een offerte en een persoonlijk stappenplan waarin duidelijk wordt uitgelegd wat jij als klant moet doen. Zodra je de offerte goedkeurt, kan je een afspraak maken om de meter met 2 telwerken te vervangen of een telwerk te deactiveren

Kostprijs

Je kan een prijssimulatie doen tijdens je aanvraag. Als je je aanvraag helemaal afwerkt, krijg je een offerte.
 

Wat moet je zeker weten voor je start met je aanvraag?

Zorg ervoor dat je de volgende info bij de hand hebt. Dit maakt het makkelijker om het aanvraagformulier in één keer in te vullen:

  • de EAN-code van je elektriciteitsaansluiting. Elke aansluiting krijgt een unieke identificatiecode van 18 cijfers en begint met het getal 54144. De EAN-code van je elektriciteitsaansluiting staat vermeld op je energiefactuur.
  • je huidige type elektriciteitsmeter. Neem een foto van je huidige elektriciteitsmeter, zo kan je makkelijk nakijken welke soort meter je nu hebt: type 25S60 of type 25D60 (60 cm hoog, 25 cm diep), een budgetmeter type 25S60 of type 25D60 (is oplaadbaar met een kaart), type plexi 30-45 (30 cm breed, 45 cm hoog), type VMS 43 of nog een ander type meter.

Moet je toch nog iets opzoeken? Geen probleem, je kan altijd je aanvraag tijdelijk opslaan en op een later tijdstip de aanvraag verder invullen.

Tijdens de aanvraag verwerken we je gegevens automatisch tussen elke stap. Dit kan soms iets langer duren. Bedankt voor je begrip.