Ik wil zonnepanelen laten plaatsen. Wat moet ik weten?

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof in verband met de terugdraaiende teller heeft geen impact op wie zonnepanelen laat plaatsen na 1 januari 2021. Wie beslist nu zonnepanelen te plaatsen, heeft sowieso geen recht meer op een terugdraaiende teller.

Nadat je zonnepanelen geïnstalleerd zijn en aangemeld zijn bij Fluvius, plaatsen we automatisch gratis een digitale meter, als je die nog niet hebt.

We plaatsen ook een digitale meter als je je bestaande PV-installatie uitbreidt of als je een bijkomende installatie plaatst op dezelfde aansluiting. En dit wanneer de uitbreiding werd gekeurd na 1 oktober 2021.

Heb je ook een analoge exclusief-nachtmeter? Dan wordt die ook vervangen door een digitale meter.

Je energiefactuur wordt berekend volgens je werkelijke verbruik. Je betaalt voor alle energie die je van het elektriciteitsnet haalt. Het is dus in jouw voordeel om zo veel mogelijk te verbruiken als de zon schijnt: dan heb je het elektriciteitsnet niet nodig.
Wel is het mogelijk om de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en niet gebruikt, terug in het net te injecteren en te ‘verkopen’ aan je energieleverancier. Hiervoor contacteer je het best je energieleverancier, om een ‘teruglevercontract’ af te sluiten. Meer informatie over de voorwaarden van een teruglevercontract vind je op de website van de VREG.

Premie zonnepanelen

Haal je voor het eerst zonnepanelen in huis? Dan kan je vanaf 2021 genieten van een eenmalige premie.
We betalen je premie uit na de plaatsing van de digitale meter.

Meer over de premie voor zonnepanelen.

Zonnepanelen aanmelden

Na de installatie van je zonnepanelen ben je verplicht om ze bij Fluvius aan te melden.

Meer over het aanmelden van je zonnepanelen.