Andere manier van berekenen voor diverse kostenposten

De tarieven voor netgebruik en reactieve energie worden op een andere manier berekend dan vroeger. Een kort overzicht staat in de onderstaande tabel . Daaronder lichten we de aanpassing van de tariefcomponenten uitgebreider toe.

NettarievenTariefdragerManier van berekenen aangepast?
1. Tarieven voor het netgebruik
1.1 ToegangsvermogenkVAJa, op voorhand genomineerd worden
1.2 MaandpiekkWJa, reële maandpiek i.p.v. hoogste van voorbije 12 maand
1.3 OverschrijdingstariefkWJa, als gevolg van het toegangsvermogen
2 Tarieven voor de aanvullende afname van reactieve energie
2.1 InductiefkVArhIs per kwartier i.p.v. per maand en wordt niet meer samengesteld.
2.2 CapacitiefkVArhIs per kwartier i.p.v. per maand en wordt niet meer samengesteld.
3 Tarieven voor het databeheermeterNee
4 Tarieven voor de openbare dienstverplichtingenkWhNee, dat blijft euro/kWh * bruto afname
5 Tarieven voor de toeslagenkWhNee, dat blijft euro/kWh * bruto afname
6 Tarieven m.b.t. overige transmissiekostenkWhNee, dat blijft euro/kWh * bruto afname
M. MaximumtariefkWhJa, op andere tariefcomponenten

Tarieven voor het netgebruik

De eerste, meest opvallende en ingrijpende verandering van de nettarieven is de invoering van een nieuw tariefelement: het toegangsvermogen. Tot nu toe berekenden we je kost voor het netgebruik voornamelijk op basis van het piekvermogen en voor een beperkt deel op verbruik. Beide componenten werden bepaald door het reële verbruik van de vorige periode, achteraf dus. Vanaf 1 januari 2023 voeren we het nieuwe capaciteitstarief in. De kost voor het netgebruik is nu volledig op capaciteit gebaseerd. Er zijn 3 verschillende capaciteitswaarden: toegangsvermogen, maandpiek en overschrijdingstarief. Het toegangsvermogen vragen we je vooraf in te schatten.

Wat is toegangsvermogen?

Dit nieuwe tariefelement, uitgedrukt in kilowatt (kW), is een eigen inschatting van je maandelijkse piekvermogen en maakt ongeveer de helft van je kost netgebruik uit. We vragen je dit toegangsvermogen zelf vooraf in te schatten en door te geven via Mijn Fluvius.

Wat is de maandpiek?

De waarde van de maandpiek is het kwartier in de maand met het hoogste verbruik. Anders gesteld is dit het hoogste gemiddelde vermogen, gemeten in een kwartier. 
In de oude methodiek gebruikten we iedere facturatiemaand de hoogste rollende jaarpiek als waarde. Sommige distributienetbeheerders pasten bovendien nog een afvlakkingscoëfficiënt en een gelijktijdigheidsfactor op die waarde toe. Dit  systeem vervalt.

Wat is het overschrijdingstarief?

Wanneer de werkelijke maandpiek hoger ligt dan je opgegeven toegangsvermogen, rekenen we een overschrijdingstarief aan. Dit bedrag is gebaseerd op het verschil tussen de te hoge maandpiek en het doorgegeven toegangsvermogen. Die waarde in kW wordt dan 12 maanden lang aangerekend volgens een tarief dat 50% hoger ligt dan het toegangsvermogen.

Hoe je toegangsvermogen reserveren?

Jouw toegangsvermogen reserveer je door die waarde in te geven op mijn.fluvius.be/netkosten . Daar vind je ook een simulatietool,  die je helpt om jouw toegangsvermogen doordacht te bepalen, en zo een overschrijdingstarief te vermijden. Met deze tool kan je  het effect op je kosten voor netgebruik simuleren van zowel een te hoog als een te laag gekozen waarde. 

De simulator met jouw gegevens start pas op na authenticatie, waarmee we controleren dat je bent wie je beweert te zijn. Hoe je dat doet, lees je hier.
 

Tarieven voor de aanvullende afname van reactieve energie

Een tweede aspect dat je energiefactuur licht kan beïnvloeden, is een (hogere) kost voor reactieve energie. Reden: we stappen over op een berekening per kwartier in plaats van per maand. Een deel van de reactieve energie wordt niet aangerekend, boven een bepaald niveau doen we dat wel.

Wat is reactieve energie?

In het merendeel van elektrische installaties zijn 2 soorten energie aanwezig.

  • Actieve energie, die de machines effectief gebruiken om warmte, beweging, licht, kracht … te produceren.
  • Reactieve energie, die verloren gaat en niet ‘nuttig’ is, bv. magnetisme van motoren.
     

Waarom kost reactieve energie en waarom passen we het aan?

Als distributienetbeheerder transporteren wij de opgewekte energie naar jou, onze klant. Omdat we wisselspanning aanbieden, gaat deze energie – ook de reactieve – 50 keer per seconde heen en weer.

In een wisselspanningssysteem is een bepaalde hoeveelheid reactieve energie toegelaten. Wanneer de hoeveelheid reactieve energie (in kVArh) te groot wordt ten opzichte van de hoeveelheid actieve energie (in kWh), rekenen we een forfait aan. Dit zet netgebruikers aan om hun reactieve energiehuishouding aan te passen, meestal door de plaatsing van condensatorenbatterijen.

Waarom passen we de berekening van reactieve energie aan? In het klassieke energielandschap speelden grote energiecentrales een belangrijke rol bij het beheer van reactieve energie. Omdat die centrales ondertussen stelselmatig wegvallen en we steeds meer zelf lokale energie produceren, is het beheer van reactieve energie voor ons als netbeheerder steeds moeilijker. 
De reactieve huishouding is belangrijk voor iedereen, omdat enkel zo de spanningskwaliteit op niveau kan blijven.
 

Wat verandert er?

Waar we reactieve energie vroeger op maandbasis berekenden, schakelen we nu over naar een berekening per kwartier. Het is dus niet langer mogelijk om binnen eenzelfde maand momenten met veel reactieve energie te compenseren door momenten met zeer weinig reactieve energie. 

Aangezien wisselspanning sowieso gepaard gaat met reactieve energie , is een beperkte hoeveelheid reactieve energie gratis. We vergelijken nu ook inductieve (spoelwerking) en capacitieve (condensatorwerking) belasting apart tegenover de actieve energie, waar we vroeger de som van beide namen.
Een voorbeeld: voor middenspanning is de verhouding vastgelegd op 48,4%. Met andere woorden: als binnen een kwartier de reactieve energie meer dan 48,4% van de actieve energie bedraagt, dan rekenen we het tarief aan op het stuk boven de 48,4%
 

Wat is het maximumtarief?

Het maximumtarief, of het ‘plafond’, treedt in werking bij een uitzonderlijk hoge afnamepiek in vergelijking met het verbruik. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij een faillissement of wanneer in de installatie een uitzonderlijk technisch probleem optreedt. Het maximumtarief (in euro per kWh) wordt vastgelegd door de energieregulator, de VREG. Het maximumtarief, vermenigvuldigd met de maandelijkse bruto afname, geeft het maximumbedrag dat een klant kan betalen voor de geplafonneerde tariefcomponenten (zie verder).
We berekenen voor elke klant het hierboven beschreven capaciteitstarief met toegangsvermogen en ook het maximumtarief. Vervolgens rekenen we het goedkoopste bedrag van de twee aan.

  • Is het maximumtarief lager dan het capaciteitstarief, dan betaal je geen capaciteitstarief  die maand. De aanrekening bedraagt dan een volledig energietarief: je actief verbruik gabaseerd op je afname, vermenigvuldigd met het maximumtarief.
  • Is het maximumtarief hoger dan het capaciteitstarief, dan betaal je het hierboven beschreven capaciteitstarief. Op je afrekening vind je van deze berekening niets terug.

In het leeuwendeel van de aanrekeningen is het capaciteitstarief het goedkopere tarief. De kans dat je een aanrekening ontvangt met maximumtarief is eerder onwaarschijnlijk. 
Heb je die toch gekregen? Dan is het goed te weten dat klanten met een verbruik dat vergelijkbaar is met het jouwe, erin slagen om datzelfde verbruik met een veel lagere maandpiek - en dus toegangsvermogen - te realiseren. Ontdek in dit filmpje hoe je je maandpiek kan verlagen.
 

Samenvatting: wat verandert er?

  • Bovenstaande berekening blijft behouden in het nieuwe tarief, maar is niet meer afzonderlijk voor distributie en transport.
  • We vermenigvuldigen ook met het totale aantal kWh, dus niet meer - zoals bij sommige distributienetbeheerders - enkel met het aantal kWh van overdag.
  • De componenten die onder het maximumtarief vallen, zijn veranderd naar:
NettarievenValt onder het maximumtarief
1. Tarieven voor het netgebruik
1.1 ToegangsvermogenX
1.2 MaandpiekX
1.3 Overschrijdingstarief
2. Tarieven voor de aanvullende afname van reactieve energie
2.1 Inductief
2.2 Capacitief
3. Tarieven voor het databeheer
4. Tarieven voor de openbare dienstverplichtingenX
5. Tarieven voor de toeslagenX
6 Tarieven m.b.t. overige transmissiekostenX
M. Maximumtarief
  • Let op: het overschrijdingstarief valt niet onder het maximumtarief. Het blijft dus belangrijk om maandelijks goed op te volgen dat je toegangsvermogen consequent boven de verwachte maandpiek ligt.