Beschilderde elektriciteitskast voor tour Elentrik in Kortenberg

Tour Elentrik: wanneer nutsvoorzieningen kunst worden

Elektriciteitskasten zijn doorgaans niets bijzonders, uitzonderingen zoals de Sala Thai buiten beschouwing gelaten. Daar wilden Fluvius en Treepack verandering in brengen, toen ze in 2018 startten met het project Tour Elentrik. Overal in Vlaanderen werden cabines omgetoverd tot prachtige kunstwerken. Ook deze zomer zijn er over heel Vlaanderen weer heel wat nieuwe pareltjes te bewonderen.

Fluvius Zomerroute, pitstop 3: Tour Elentrik

In de Fluvius Zomerroute trekken we de hele zomer Vlaanderen door, op zoek naar opmerkelijke plaatsen die gelinkt zijn aan ons rijke verleden. Een extra reden om uit je kot te komen!

Logo van de Fluvius Zomerroute

Treepack is gespecialiseerd in muurschilderingen en street art voor zowel de publieke als de private sector. “Ons doel is om oude of saaie gevels op te fleuren met kunst”, vertelt Maarten Hofmans van Treepack. “De drempel om een museum of galerij binnen te stappen, is voor veel mensen hoog. Maar dat hoeft ook niet om van kunst te genieten. Door op alledaagse voorwerpen in de publieke ruimte muurschilderingen aan te brengen, willen we kunst voor iedereen toegankelijk maken.”

Tour Elentrik in Kortenberg

Een van de nieuwe edities deze zomer vindt plaats in Kortenberg, met als thema ‘mobiliteit en cultuur’. Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van Treepack.

Elektriciteitskasten

En wie op zoek gaat naar canvassen in heel Vlaanderen, treft met de elektriciteitskasten van Fluvius een goudmijn aan. “Ze zijn de buurt meestal een doorn in het oog: grijze kasten waar iedereen onachtzaam voorbijloopt”, gaat Maarten verder. “Door ze te beschilderen, bereiken we het tegenovergestelde effect. Opeens blijven mensen stilstaan bij de kasten, voor een rustmoment in de dag.” Het project blijkt een gigantisch succes. Sinds 2018 zijn in heel Vlaanderen al meer dan 1 000 elektriciteitskasten bewerkt.

 • Beschilderde elektriciteitskast door Roggeband
  Tour Elentrik in Kortenberg - Roggeband
 • Beschilderde elektriciteitskast door Bianca Hinmuller
  Tour Elentrik in Kortenberg - Bianca Hinmuller
 • Beschilderde elektriciteitskast door Thomas Verelst
  Tour Elentrik in Kortenberg - Thomas Verelst
 • Beschilderde elektriciteitskast door Dania Mertens
  Tour Elentrik in Kortenberg - Dania Mertens

Buurtparticipatie

Maar Treepack speelt geen cavalier seul in het project. “Bij elke editie betrekken we de buurtbewoners”, legt Maarten uit. “De kunstwerken zijn het werk van zowel professionele kunstenaars als lokaal talent. Mensen uit de omgeving kunnen in workshops technieken leren van de kunstenaars, of inspiratie inzenden waar de artiesten zich op baseren. Zo brengen we niet alleen de kunst tot bij de mensen, maar ook de mensen dichter bij de kunstwereld. Van leerlingen uit de lagere school over amateurkunstenaars tot personen met een beperking: iedereen is welkom om deel te nemen aan het project.”

Wandel- en fietsroutes

Wil je van een kunstwerk genieten en er meteen een uitstap van maken? Dan is er goed nieuws. Want zowat alle kunstkasten zijn gekoppeld aan een wandel- of fietsroute. “Vaak zijn het lokale besturen die zo’n route uitstippelen, maar soms organiseren we die ook zelf”, besluit Maarten. “Sinds de start van het project staat de teller al op 40 edities, met gemiddeld zo’n 15 elektriciteitskasten per traject. Wie graag zo’n kunstroute wil volgen, kan dus in heel Vlaanderen terecht.”

Locaties van nieuwe kunstwerken deze zomer:

Overijse Klein Antwerpen Scherpenheuvel Oosterzele Wuustwezel
Nieuwpoort Asse-Zellik Lanaken Waregem Temse
Middelkerke Peer Zwijndrecht Zonhoven Bredene
Dendermonde Opwijk Kortenberg Brasschaat Tervuren

Meer weten over Treepack en Tour Elentrik? https://www.treepack.net/tourelentriknl.html

Nog meer bezienswaardigheden ontdekken? Volg de hele zomer lang onze reeks Fluvius Zomerroute.

30 jul 2021
Tags
zomerroute