zicht op horizon Drijvende zonnepanelen Dessel

Floating PV: het grootste drijvende zonnepanelenpark van België ligt in Dessel

Talrijke waterplassen, bossen en zandbanken: voor een portie betoverende natuur moet je in het Kempense 'Lake District' zijn. Het unieke landschap van meren en putten is deels een gevolg van de zandontginning in de streek. Een groeve van zandverwerker Sibelco in Dessel heeft er - naast de windsurfers, vissers en watervogels - sinds eind 2020 een nieuwe bezienswaardigheid bij: een drijvend zonnepanelenpark dat zich uitstrekt over een oppervlakte van tien voetbalvelden.

Fluvius Zomerroute, pitstop 6: Dessel

In de Fluvius Zomerroute trekken we de hele zomer Vlaanderen door, op zoek naar opmerkelijke plaatsen die gelinkt zijn aan ons rijke verleden. Een extra reden om uit je kot te komen!

Logo van de Fluvius Zomerroute

Wit goud

De legende vertelt dat een Mechelse schipper omstreeks 1845 via het net gegraven Kempens Kanaal onderweg was naar Luik, toen zijn oog viel op het zand op de oever. Het bleek om uiterst zuiver kwartszand of witzand te gaan, enorm in trek voor de productie van glas. Al snel ontstond er van Mol tot Lommel een hele industrie om dat witzand te winnen. Zo werd in 1872 de 'Sablières et Carrières Réunies' opgericht, de spil van de huidige wereldgroep SCR-Sibelco. De maatschappij is vandaag actief in 31 landen en telt meer dan 5.300 werknemers en 114 productiesites.

Drijvende zonnepanelen en in de verte een windmolen in Dessel

17.250 zonnepanelen

In 2017 startte Sibelco samen met de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Luminus en Group Machiels met de ontwikkeling van Floating PV, een drijvend zonnepanelenpark op het water. Het bevindt zich op zandgroeve De Schans van Sibelco, op de grens van de Antwerpse gemeenten Mol en Dessel.

17.250 zonnepanelen zijn gemonteerd op een verankerde structuur die op het water van de groeve drijft. Het project is 7 hectaren groot en heeft een vermogen van 7 MWp (megawattpiek). Jaarlijks produceert het park ongeveer 6.500 MWh (megawattuur), wat overeenkomt met het jaarverbruik van 2.000 gezinnen. De stroom wordt voor 80 procent lokaal verbruikt door de fabriek van Sibelco, de overige 20 procent komt op het middenspanningsnet terecht.

Jaarlijks produceert het park ongeveer 6.500 MWh (megawattuur), wat overeenkomt met het jaarverbruik van 2.000 gezinnen.

“In het najaar van 2018 nam Sibelco contact met ons op met de vraag of het technisch mogelijk was om een zonnepanelenpark van die omvang aan te sluiten op het net,” vertelt Ivan De Laet, de accountmanager van Fluvius die het project mee opvolgde. “'Zouden de netten de toestroom van de geproduceerde elektriciteit wel aankunnen?' , was een eerste belangrijke vraag. Ook voor andere technische aspecten moest Fluvius mee een oplossing zoeken, bijvoorbeeld om de energie van de drie grote windmolens op de site gescheiden te houden van de zonne-energieproductie, of hoe het beheer tussen de verschillende partners onderling zo goed mogelijk kon verlopen. Na een haalbaarheidsstudie kreeg het project groen licht, in oktober 2020 sloten we de installatie aan op het middenspanningsnet.”

Ivan De Laet bij de drijvende PV-installatie op de oude zandwinningsputten van Sibelco in Dessel.

Ongebruikte ruimte

Drijvende zonnepanelenparken van die omvang zijn nu nog een unicum, maar ze zijn overal ter wereld aan een snelle opmars bezig. Zeker in regio's waar de open landruimte schaars is. Het grote voordeel? Je kan ruimte waarvoor geen andere geschikte bestemming bestaat omtoveren tot energiebron.

Ruimte waarvoor geen andere geschikte bestemming bestaat wordt omgetoverd tot energiebron.

Ivan De Laet is overtuigd dat dergelijke installaties in de toekomst meer gemeengoed zullen worden. “Kijk bijvoorbeeld naar de site van Sibelco: eens het zand gewonnen is, ligt die put daar ook maar gewoon te liggen. Er is wel nog een klein beetje zandwinning op en er wordt op gesurft, maar verder blijft het een enorme oppervlakte waar je anders weinig mee kan doen. Ook op kleinere schaal groeit de interesse naar dergelijke oplossingen, bijvoorbeeld in de tuinbouwsector. Hun grote regenwaterbassins lenen zich ook perfect om kleine zonne-installaties op te leggen.”

Wil je zelf wel eens de zon zien schijnen op 17.250 zonnepanelen op het water? De wandeling 'De Zandloper' begint en eindigt aan de lokale Sas4-Toren, vanwaar je bij helder weer ettelijke kilometers ver kan zien. Een tocht van 4,8 kilometer leidt je vervolgens langs het kanaal Bocholt-Herentals en de zandwinningsplassen. Onderweg kom je ook de vrolijke natuurgedichten van Juf Pol tegen.

 

zonsondergang bij meer Dessel

Locatie:

Zandgroeve ‘De Schans’ – gelegen achter de fabriek van Sibelco

Dessel

19 aug 2021
Tags
zomerroute