Lichtmast be-mine - beringen - bron omgeving.be

Een lichtrijk eerbetoon aan het mijnverleden van Beringen

Openbare verlichting vinden we meestal heel vanzelfsprekend, maar soms is het letterlijk kunst. Zo heeft be-MINE, de oude mijnsite van Beringen die omgetoverd werd tot de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen, er sinds 2017 een opvallende eyecatcher bij: een lichtmast van 20 meter die je van kilometers ver kan zien en die als symbolische toegangspoort voor de Limburgse mijnstreek fungeert. Netbeheerder Infrax (nu Fluvius) stond destijds mee in voor de realisatie.

Fluvius Zomerroute, pitstop 7: be-MINE

In de Fluvius Zomerroute trekken we de hele zomer Vlaanderen door, op zoek naar opmerkelijke plaatsen die gelinkt zijn aan ons rijke verleden. Een extra reden om uit je kot te komen!

Logo van de Fluvius Zomerroute

Lichtbaken op de Avonturenberg

Begin 2017 klopte het stadsbestuur van Beringen bij Infrax aan met een speciale vraag. Ze wilden de be-Mine-site extra cachet geven met een lichtkunstwerk bovenop de Avonturenberg, een van de mijnterrils die dienst doet als recreatiepark voor kleine klimmers en andere waaghalzen.

Erwin Reniers van het kenniscentrum openbare verlichting volgde het project van nabij op. "Het studiebureau had het idee om een lichtbaken in de vorm van een transportband te installeren bovenop de Avonturenberg. Een knipoog naar het verleden, want met de transportband werd destijds het steenafval opgehoopt dat de terrils vormde.”

Het lichtbaken in de vorm van een transportband is een knipoog naar het verleden, want met de transportband werd destijds het steenafval opgehoopt dat de terrils vormde.

“Ik was onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie, de technische uitwerking en de marktbevraging naar leveranciers toe, maar natuurlijk waren er ook nog veel andere collega’s uit verschillende diensten betrokken bij dit project, onder meer van netaanleg en aankoop. Zulke prestigeprojecten zijn altijd enorm fijn om te doen. De uitdaging bestaat er vooral in om iedereen mee op de wagon te krijgen, anders gaat de trein niet vooruit.”

De uitdaging bij zulke prestigeprojecten bestaat er vooral in om iedereen mee op de wagon te krijgen, anders gaat de trein niet vooruit.

lichtmast Beringen Be-Mine- bron omgeving.be

Zichtbaar vanuit alle windstreken

Het kunstwerk bestaat uit een schuine mast in cortenstaal en is 20 meter lang. Door de schuine plaatsing wijst de mast in de richting van andere Limburgse mijnzetels. Het hoogste punt bevindt zich 14 meter boven het niveau van het Kolenplein.

"De bedoeling was dat je de mast ook 's avonds en 's nachts vanuit alle windstreken goed kon zien, dus moesten we goed nadenken over de verlichting" gaat Erwin verder. "Aan de mast kwam een ledlijn. Amberkleurig, om de mooie oranjebruine roestkleur van het cortenstaal te benadrukken. Bovenop de mast zijn er spots die het verzonken Kolenplein op de top aanschijnen. Van dichtbij is die mast natuurlijk een enorm gevaarte, van veraf lijkt het wat op een lucifer die boven het landschap zweeft." (lacht)

We kozen voor amberkleurige ledverlichting, om de mooie oranjebruine roestkleur van het cortenstaal te benadrukken.

 

Be-mine site - bron website Be-mine

Klein zwembad

Van de plaatsing van het kunstwerk herinnert Erwin Reniers zich vooral nog dat het geen evidentie was. "De Avonturenberg is bijna 60 meter hoog. Het had dus wel wat voeten in de aarde om daar een mast van 20 meter op te krijgen. Bovenop de terril was een fundatie met de omvang van een klein zwembad nodig. De site is bovendien gelegen aan de Koolmijnlaan, waar altijd veel verkeer is. Om dat niet te veel in de war te sturen, organiseerden we de plaatsing om half zes in de ochtend."

Wie de mast eens in het echt wil bewonderen, kan er meteen een daguitstap van maken, want er is veel te beleven op be-MINE. Je kan er op ontdekking in het Mijnmuseum, spelen op de Avonturenberg, zwemmen bij Sportoase, wandelen en fietsen over het Kolenspoor of mountainbiken op de flanken van de mijnterril.  

Locatie:

be-MINE - Koolmijnlaan 201

Beringen

Nog meer bezienswaardigheden ontdekken? Volg een zomer lang onze reeks Fluvius Zomerroute.

26 aug 2021
Tags
zomerroute