

Om waterellende te voorkomen, kunnen we investeren in rioleringen, hemelwaterplannen, minder verharde bodems en klimaatbescherming. Maar de natuur laat zich niet altijd bedwingen: soms zijn overstromingen onafwendbaar. Wat moet je in zo’n geval doen om je elektriciteits- en gasvoorziening te beschermen en gevaarlijke situaties te vermijden?
Bij de gasmeter worden de gevolgen van de overstroming pas een tijd na de overstroming zichtbaar. Roestvorming kan de gasdichtheid van de schroefkoppelingen beïnvloeden, waardoor een beetje gas kan ontsnappen. Hou dat goed in de gaten, ook in de maanden na de overstroming.
De elektriciteitsnetten van Fluvius zijn zo goed mogelijk uitgerust om mogelijke wateroverlast te weerstaan. Zo zijn onze kabels bestand tegen water en blijven de meeste van onze elektriciteitscabines functioneren bij een beperkte overstroming die alleen het onderste gedeelte van de cabine onder water zet.
Staat toch een groot deel van de cabine onder water? Dan beschikken onze verdeelpunten over de nodige beveiligingen om plaatselijk af te schakelen. In zo’n situatie leiden onze technici de elektriciteit eventueel om. Nadat het water weggetrokken is, reinigen en controleren ze de ondergelopen installatie.
Hetzelfde verhaal voor de aardgasnetten: onze ondergrondse gasleidingen zijn een gesloten circuit en blijven ook onder water hun werk doen. Ook de aftakpunten, zoals gascabines of ontvangstations, zijn maximaal voorzien op overstromingen.
Tot slot: overstromingen gaan soms gepaard met storm, omvallende bomen of kolkende watermassa’s waartegen niets bestand is. Ook onze elektriciteit- en gasnetten niet. In dat geval is de energietoevoer onderbroken tot Fluvius ze op een correcte en veilige manier heeft hersteld.